Разлика между кубичен цирконий и диамант

Кубичен цирконий срещу диамант

Диамантите са много желани поради своята огромна стойност и великолепна красота. Но трудностите в производството и нарастващото търсене на пазара накараха руските учени да измислят заместващ скъпоценен камък, който се доближава много до истинските диаманти, „кубичния цирконий. Гледано с невъоръжено око, човек лесно може да го сбърка с диамант, поради което той придоби популярност сред любителите на скъпоценни камъни. Но как някой може да каже кое е кое?

Експертните геммолози са високо обучени и обикновено могат лесно да идентифицират скъпоценни камъни, само като ги гледат, но не и кубичния цирконий, който невероятно споделя много от характеристиките на диаманта. Ето защо е необходимо да се използват гемологично оборудване и инструменти, за да се различават.

Диамантите са известни със своята здравина. Всъщност това е най -твърдото вещество, познато на човека, поради което се използва за промишлени цели. В скалата на твърдостта на Моос диамантът е класиран на върха с 10, докато кубичният цирконий е някъде между 8,5 и 9. Това означава, че въпреки близката си прилика и здравина, кубичният цирконий все още не съответства на истинското, когато стига до твърдост.

Друг подарък за кубичния цирконий е неговото тегло. В сравнение с истински диамант със същия размер, той е по -тежък с 1,75 пъти повече. Това лесно може да разграничи един от друг, освен ако, разбира се, нито един от тях не е истински диамант.

Кубичният цирконий е изкуствено произведен, поради което е по -лесно да ги накарате да изглеждат безупречни. Диамантите от друга страна се добиват и въпреки всички усилия да ги излъскаме до съвършенство, винаги ще останат примеси и недостатъци. Тези дефекти са показателни признаци, че геммолозите гледат истински диаманти, а не неговия двойник Кубическия цирконий.

Цветът е друга характеристика, на която трябва да обърнете внимание, когато разглеждате тези два скъпоценни камъка. Съществуват диаманти, които са перфектно без цвят, но са изключително редки и трудни за намиране. Кубичният цирконий може да бъде безцветен, което лесно може да заблуди всеки да повярва, че е положил ръце на изключителен диамант.

Диамантите блестят по -силно от кубичния цирконий и това се основава на съответните им показатели на пречупване. Истинската сделка има индекс от 2.417, което е значително по -високо от 2.176, което има кубичният цирконий. Ето защо винаги е добре да имате експерт геммолог, когато търсите истински диаманти.

И накрая, има топлопроводимост. Диамантите са отлични топлопроводители, поради което се използват за лазери. От друга страна, кубичният цирконий се счита за изолатор, което означава, че те имат намален капацитет за пренос на топлина. Не е лесно да се каже кое е това между тези два скъпоценни камъни, без да се използват научни методи с помощта на експерти по скъпоценни камъни. Независимо от това, и двамата са ценни минерали.

Резюме:

1. Диамантите са по -твърди от кубичния цирконий.

2. Кубичният цирконий а е по -тежък от диамант.

3. Кубичният цирконий може да бъде създаден без дефекти, докато диамантите винаги ще имат примеси.

4. Кубичният цирконий може да бъде произведен безцветен, докато само най -редките диаманти имат тази характеристика.

5. Диамантите са по -ярки от кубичния цирконий.

6. Диамантите пренасят топлината много по -ефективно от кубичния цирконий.

Вижте повече за: