Разлика между завивка и юрган

Покривалата и завивките са често използвани термини, когато се позовават на материалите, използвани за покриване на легла, които включват завивки и покривки, наред с други. Хората използват термините покривало и юрган взаимозаменяемо, без да знаят , че се отнасят до два различни обекта, които играят различни роли и се използват за различни цели в нашите домове.

Тази статия е насочена към изясняване на разликите между двата термина за ясно разбиране.

Какво е покривало?

Разлика между завивка и юрган

Покривало е термин, използван за обозначаване на покривка, което е леко и силно тъкано. Покривалата са силно украсени с цел поставянето им върху други покривки, за да осигурят декоративен и привлекателен външен вид на спалнята. Покривалата могат да се използват и в дивани, където се създава привлекателна всекидневна.

Какво е юрган?

Юрганът е вид покривало, което се състои от три слоя и се използва за осигуряване на топлина в нашите легла. Обектът има няколко слоя влакна и отгоре тъкан плат. Важно е да се подчертае, че юрганите са предпочитани в студените райони, защото осигуряват достатъчно топлина.

Разлика между завивка и юрган

Разлика между завивка и юрган

1) Предназначение/Функция на покривало и юрган

Една от основните разлики между завивките и завивките се дължи на техните цели или функциите, които всеки от тях осигурява. Покривалата са тънки с декорация в горната им част. Следователно те се използват, като покривам матрака и по този начин осигурявам топлина. Покривалата могат да се използват и за покриване на дивани. От друга страна, юрганите са дебели и с няколко слоя се използват за направата им, което ги прави полезни за осигуряване на топлина. Това обяснява защо хората в студените райони предпочитат да купуват юргани, вместо да купуват друг тип покривки.

2) Размер на завивката спрямо юргана

Размерът на завивките и завивките се различават значително един от друг, тъй като всяко покривало е изработено така, че да отговаря на функциите си. Покривалата трябва да покриват целия размер на матрака и да се подават с ръка. Това означава, че те са значително по -големи. Юрганите обаче са по -големи от завивките, защото трябва да покриват целия размер на леглото, да подават ръка и все пак да покриват поне двама души, които спят в определено легло. Освен това е важно да се подчертае, че двете покривки вероятно ще се предлагат в различни размери, някои от които се използват за покриване на малки легла, използвани от малки деца.

3) Материали на Covervet срещу Quilt

Подобно на техните размери, завивките и завивките са изработени от материали, които са изработени така, че да отговарят на функцията на всеки обект. Покривалата обикновено са изработени от леки шенилни тъкани и понякога могат да бъдат направени от велурен памук, който не е тежък. За юргани се използват тежки памучни материали и копринени материали, за да се образуват някои от слоевете. Тези материали се използват, за да се гарантира, че обектът е достатъчно тежък, за да осигури топлина на всеки човек, който ги използва. Тяхната основна цел е да осигурят топлина, което обяснява защо имат няколко слоя вълна и дебели памучни материали. Други материали, като стари дрехи, могат да бъдат използвани за направата на юргани, така че да отговарят на предназначението им да осигуряват топлина на потребителя

4) Дебелина на корицата срещу юрган

Дебелината на завивките и юрганите съвпада с това как ще се използва всеки материал. Покривалата се използват за декорация, което означава, че не трябва да са дебели и тежки. Важно е да се подчертае, че покривалата технически се използват за покриване на леглото и затова те са по -леки и по -тънки с един слой материали, използвани при направата им. В допълнение, юрганите се използват с единствената цел да осигурят топлина на потребителите. Следователно те се изискват да бъдат по -дебели и тежки, за да могат да съхраняват достатъчно топлина и да предпазват и отделно от студ през нощта и през студените сезони. Това обяснява защо юрганите имат няколко броя слоеве тъкан и пълнеж. Освен това юрганите имат повече тежест и по -малко гъвкавост от покривалото.

5) Дизайн на покривало и юрган

Основната цел на покривалото е декорация на леглото и диваните. Следователно те са направени с оглед на дизайна с цел да се гарантира, че те са привлекателни за хората, използващи леглото, и тези, които използват дивана. Освен това покривалата се използват за окачване към стената за декоративни цели, което означава, че те трябва да бъдат добре проектирани с различни цветове. Това не е същото за юрганите, които са специално изработени, за да осигурят топлина. Въпреки че юрганите са изработени с различни цветове и форми, те обикновено нямат отличителен дизайн.

6) Брой слоеве в покривало и юрган

Поради разликата в предназначението и функцията на двете покривала, завивките и завивките имат различен брой слоеве. Покривало се използва за декоративни цели и е направено така, че да е леко, което го прави да не побира много слоеве. Следователно покривалата имат само един слой. Юрганите са изработени така, че да осигуряват топлина и се предполага, че са дебели и тежки. Това ги кара да имат няколко броя слоеве плат, като стандартният брой слоеве е три.

Разлики между завивки и юргани: Диаграма

Разлика между завивка и юрган

Резюме на корицата и завивката

  • Покривалата и завивките се превръщат в основни покривала в нашите спални днес, което обяснява защо човек трябва да разбере разликата между двете.
  • Разбирането на разликите между завивките, юрганите, завивките и завивките е важен аспект, защото помага на индивида да избере покривало, което отговаря на неговите цели.
  • Всяко покривало е съобразено с конкретна цел и само малцина могат да работят от името на другия, подчертавайки необходимостта от разбиране на разликите.

Вижте повече за: ,