Разлика между автомобилната батерия и морската батерия

Батерията не произвежда електричество сама по себе си; всъщност той съхранява електричество. Тъй като електричеството не може да се съхранява директно, от съществено значение е да се използва непряка форма на съхранение. Батериите, особено оловно -киселинните, остават досега преобладаващото устройство за съхранение на енергия и един от основните преносими източници на електрическа енергия с широк спектър от приложения като автомобили, лодки, телекомуникации и т.н. Удобството и използването им се състои в широката гама от размери, в които са произведени или сглобени в опаковки, тяхната преносимост и способността им да доставят незабавно електрическа енергия. Като се има предвид това, батериите, които седят в колата или камиона, са много различни от тези, които захранват вашата лодка. Разглеждаме някои ключови разлики между акумулаторите за автомобили и морските батерии.

Какво е акумулатор за кола?

Автомобилна батерия или автомобилна батерия е акумулаторна батерия, която осигурява сок за стартиране на електрическите компоненти на автомобил. В момента, в който включите запалването, към батерията се изпраща сигнал, който след това подтиква батерията да преобразува химическата енергия, съхранявана в нея, в електрическа. Това спиране на електрическата енергия отива към стартера, който след това завърта двигателя. Батерията е най -важната част от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Стандартният автомобилен акумулатор, използван днес в превозните средства, е 12-волтова оловно-киселинна батерия, която захранва вашия автомобил и доставя напрежение към стартера.

Как работи батерията на автомобила?

Оловната акумулаторна батерия, използвана в автомобилите, е тежкотоварна автомобилна батерия с оловни пластини вътре в устройството, които са потопени в сярната киселина. Това води до химическа реакция, която освобождава енергия и осигурява напрежение и ток. В акумулатора на автомобил, шест многопастетни клетки, всяка от които дава 2 V, са свързани последователно в един корпус, за да се произведе 12 V батерия.

Какво е морска батерия?

Морските батерии, както подсказва името, са батерии със специално предназначение, използвани за захранване на лодка. Те са много мощни и здрави батерии от обикновените акумулатори за автомобили, с достатъчно стартова мощност, за да се въртят над двигатели с висока компресия и компоненти за тежки условия, за да издържат на ударите и вибрациите, които обикновено усещате, когато сте на борда. Подобно на автомобилна батерия, това е устройство за съхранение на енергия, използвано за стартиране на двигателя или захранване на светлините и аксесоарите, като помпи, радиостанции и електроника. Подобно на автомобилните акумулатори, най -често срещаните видове морски батерии използват оловно -киселинна технология. Двата най -често срещани вида батерии, използвани в лодките днес, са стартерни батерии и батерии с дълбок цикъл. Батериите с дълбок цикъл са тези, които се използват в лодки, оборудвани с тролинг двигатели.

Разлика между автомобилна батерия и морска батерия

Строителство

- Автомобилните акумулатори се характеризират с по -голям брой тънки, близко разположени порести плочи, които осигуряват максимално излагане на активния материал на плочата на електролита, като същевременно предлагат минимално вътрешно съпротивление. Морските батерии, особено батериите с дълбок цикъл, имат по -малко плочи, но те са дебели, с висока плътност и плоско поставени, или комбинация от плоски и тръбни плочи. Има и батерии с двойно предназначение, които са комбинация от батерии с дълбок цикъл и стартер.

Рейтинг

-Автомобилните акумулатори са класирани в колянови усилватели (CA) или студени колянови усилватели (CCA)-стандартна индустриална оценка, която демонстрира способността на батерията да стартира двигателя при ниски студени температури. Това е максималният изходен ток, който батерията може да издържи за 30 секунди при студено време (- 18 градуса по Целзий). Морските батерии, от друга страна, са класифицирани в морски колянови усилватели (MCA), които определят броя ампера, които батерията може да достави при 0 градуса по Целзий за период от 30 секунди, и да поддържат поне напрежение от 1,2 волта на клетка .

Издръжливост

- Една от основните разлики между двете батерии е как са конструирани. Автомобилните акумулатори са направени изцяло за усилватели със студено коляно. Те могат да поставят колкото се може повече ампераж, за да стартират кола, особено при студено време. Те не са предназначени за продължителна употреба без някакъв начин за зареждане. Морските батерии, особено акумулаторите с дълбок цикъл, са направени не само за разгръщане, но могат да се използват и за продължително разреждане при високи скорости за значително време.

Твърдост

- Морските батерии, за разлика от акумулаторите за автомобили, са по -здрави, по -здрави и издръжливи, за да поемат тежки удари по водите и са предназначени да изпълняват други разнообразни задачи. Автомобилите са оборудвани с наистина добро окачване, за да осигурят относително гладко каране, но лодките се чукат и непрекъснато бият. Така че морските батерии са здраво конструирани, за да издържат на всички удари и вибрации, които могат да възникнат на борда.

Автомобилна батерия срещу морска батерия: Сравнителна таблица

Резюме

Компонентите, използвани в морските батерии, са склонни да бъдат по -здрави и здрави, за да издържат на силни удари, а плочите са по -дебели. Автомобилните акумулатори не се правят за продължителна употреба без някакъв начин за зареждане, докато морските батерии могат да се използват за продължително разреждане при високи темпове за значително време. Морските батерии са конструирани така, че да издържат на неравномерните пътувания и всички вибрации и удари, без да причиняват повреди, за разлика от акумулаторите на автомобили, които са създадени за по -плавно каране.

Вижте повече за: ,