Разлика между бърбън и уиски

bourbon_whisky Бурбон срещу уиски Бърбън е специален вид дестилиран спирт, произведен главно с царевица в Америка. Това е уиски, което е кръстено на окръг Кентъки Бърбън и се прави в Америка през последните три века. През 1964 г. Американският конгрес приема уискито Bourbon като „отличителен продукт“ на Америка. След това Федералните стандарти за идентичност за дестилирани спиртни напитки заявяват, че уискито Bourbon трябва да измерва до следните стандарти:

 • Сместа трябва да включва най -малко 51 % царевица
 • Трябва да се дестилира така, че да има 80 % алкохол в зависимост от обема
 • Трябва да се остави да ферментира в овъглени и нови дъбови бъчви и не трябва да се поставя в цевта с повече от 62,5% алкохол въз основа на обема.

Уискито, от друга страна, обхваща редица напитки с алкохолно съдържание и може да се дестилира с ечемик, ръж, пшеница и царевица. По света има много видове и класове уиски, но основната характеристика е, че по време на дестилацията трябва да има поне 90 % алкохол за зърно и 80 % алкохол за царевица, преди да се добави вода. Тази функция също прави уискито различно от водка и спиртни напитки, които се считат за неутрални по отношение на зърното. За разлика от Бурбон, уискито трябва да ферментира в стари и частично използвани бъчви.

Бурбон, отлежал поне две години, се нарича Прав бърбън. Всички бурбони на пазара днес са отлежали поне четири години, ако не и повече.

Междувременно, видовете уиски включват едномалцовото, което е кредитирано в една дестилерия, чисто уиски, което се произвежда само в Ирландия, смесено уиски, което е направено от комбинация от малцово и зърнено уиски, уиски със сила на бъчви, което е рядкост, защото бутилира се неразреден направо от бъчвата. Шотландското уиски се дестилира два пъти и уискито може да има свои собствени вкусове в зависимост от страната, от която идва като Япония, Индия, Канада и др.

4 коментара

 1. Една неизпълнена грешка в това определение е злоупотребата с процент (%). Посочените в тази статия % алкохолни числа трябва да се променят, за да се чете „доказателство“ - както в 80 доказателство. Действителният процент алкохол (етенол) във всеки дестилиран продукт е 1/2 от доказателството. По този начин нещо, което е 80 доказателство, всъщност е 40% алкохол.

  Всъщност това може да е тема за един от вашите „разлики между“ записи.

  • Не, те наистина означават 80% алкохол, когато за първи път се поставят в цевта за стареене. След това го разреждат до 80 доказателство/40%

  • Благодаря ти. Моето нещо, което научих днес.

 2. Как става, бърбънът трябва да се дестилира, така че да има 80% обем алкохол. Но не трябва да се поставя в бъчвите, когато се оставя да ферментира с повече от 62,5% алкохол въз основа на обема. Какво се случва с останалите 17,5% алкохол? Разреден ли е?

Вижте повече за: , ,