Разлика между болт и винт

Болт срещу винт

Закопчалките са устройства, които се използват за задържане или свързване на обекти заедно. Те са много полезни при затваряне на страни или отвори на ежедневни неща, които се използват от човека, като пликове, чанти, кутии, машини и контейнери. В дърводелството и металообработването те са още по -полезни и се предлагат под формата на скоби, въжета, кабели, вериги, проводници, панти, скоби, винтове и болтове.

Винтът се дефинира като вид скрепителни елементи, които имат резбована дръжка и прорезна глава. Той се затяга, като се използва въртящ момент към главата му и се вкарва в материалите, които трябва да се съединят и държат заедно. Материалите притискат винта и го държат здраво. Завъртането на винта по часовниковата стрелка ще го затегне.

Днес се използват няколко вида винтове. Някои от тях са: винт забетон, винт за дъска, винт за дюбели, винт за гипсокартон, огледален винт, винт за дърво, винт за ламарина, винт за изоставане и самонарезен винт. Болтът, от друга страна, също е вид закрепващ елемент, който има глава или щифт с резба в единия край, който е вмъкнат в отвор и закрепен с гайка. Той държи и компресира материали заедно и понякога има обикновен дръжка. За разлика от винта, не е необходимо да се завърта болт, за да се затегне.

Някои видове болтове са: болт на карета, болт на плуг, болт на релса, болт за контрол на напрежението, шестостен болт, болт на ухото, болт на асансьор и котва. Болтовете с глави могат да се използват като винтове. Някои винтове се използват и като болтове. Тяхната най -отчетлива разлика е, че винтовете се нуждаят от въртящ момент към главата му, за да се закрепят в материала, докато болтът винаги се нуждае от гайка, при която се прилага въртящият момент. Болтът се държи неподвижен, докато е вкаран в съществуващ отвор в материала. Когато се използват, болтовете не е необходимо да се завъртат, както правят винтовете. При поставяне или премахване на винтове, те трябва да бъдат завъртени, така че да държат добре материалите. Винтовете също са по -малки от болтовете.

Резюме:

1. Винтът е вид закрепващо устройство, което има шлицова глава и резбована дръжка, докато болтът е закрепващо устройство, което има щифт или глава в единия край с резбована или нерезбована дръжка. 2. За да затегнете винт, въртящият момент се прилага към главата му и той се завърта, за да се завие към материалите, които трябва да се съединят. За затягане и закрепване на болт е необходима гайка, където се прилага въртящият момент. 3. Докато винтът се завърта, когато се използва и затяга, болтът се държи неподвижен. 4. Болт се използва за свързване на материали, които вече имат отвори, докато винт се използва за свързване на материали, които нямат съществуващи отвори. 5. Има винтове, които могат да се използват като болтове, а има и болтове, които могат да се използват като винтове. 6. Винтът обикновено е по -малък от болт.

2 коментара

  1. Разликата между винт и болт е, че винтът има заострена резба, а болтът има паралелна резба, формата на главата е нематериална и може да бъде един от много различни видове.

  2. Винтовете не трябва да имат глави с прорези, слотовете са най -лоши, квадратните задвижващи и звездни задвижващи глави са най -добрите. Много ситуации изискват пробити отвори за винтове, а не завинтване, за да се направи отвор. Обобщения № 4, 5 и 6 са грешни. Имам винтове с дължина над 12,, диаметър над 0,9 ″ за използване в дърво, имам и болтове с диаметър <0,08 ".

Вижте повече за: