Разлика между вентилатор и компресор

Преди да преминем към точката, трябва да разберем как работи двигателят с вътрешно горене технически. Вероятно си мислите, че двигателят в колата ви работи на бензин и това е всичко. Повечето от нас го правят, но това не е така. Той работи с въздух, особено с разширяващ се въздух. Това е, което бута буталата и завърта манивелата. Електрическа искра запалва сместа от сгъстен въздух и бензин, причинявайки изгаряне и това издухва буталото надолу по цилиндъра. Буталото е свързано с колянов вал, който преобразува движението нагоре и надолу на буталото в въртеливо движение. След това коляновият вал задвижва задните колела. И така, въпросът е - колкото повече въздух държи двигател с вътрешно горене, толкова повече мощност произвежда. Нагнетателят увеличава налягането или плътността на въздуха, който влиза в двигателя, за да увеличи неговата ефективност и мощност. И така, как един компресор е по -различен от вентилатора? Нека да разгледаме.

Какво е Supercharger?

Нагнетателят не е нищо друго освен въздушен компресор, който изтласква повече кислород в двигателя, за да могат да произвеждат повече мощност. Това е като въздушна помпа, закрепена към двигателя, за да увеличи налягането или плътността на въздуха, подаван към двигателя. Той изпомпва допълнителен въздух в двигателя, за да увеличи налягането на всмукателния колектор на двигателя, и се задвижва механично чрез ремъците, които изтичат от коляновия вал, или чрез електродвигател. Въздухът се ускорява до високи скорости и след това се забавя, за да увеличи налягането. Въздухът се изтегля в работно колело, където центробежната сила го изхвърля в корпуса на компресора, където скоростта се компресира при високо налягане, осигурявайки значително увеличаване на мощността без забавяне. Накратко, това, което прави компресорът, е да увеличи количеството енергия, което двигателят произвежда, като изпомпва въздушно-горивната смес (или въздух) в двигателя със скорост, която е извън силата на атмосферното налягане. Нагнетателите се използват като екзотична модификация за улични машини или състезателни автомобили.

Какво е Blower?

Всеки вентилатор е компресор, но не всеки компресор може да бъде вентилатор. Духалката е просто друго име за компресор, по-специално суперкомпресор от корени, който вероятно е един от най-старите стилове на компресор. В основата на компресора тип корени са два ротатора с ротационни мрежи, които се въртят обратно. Двата въртящи се ротора улавят въздуха в пролуките между лобовете, докато се въртят, премествайки го около външната страна на роторите от входа в горната част до долната част на нагнетателя. Технически погледнато, компресорите от коренов тип всъщност не компресират въздуха вътре в компресора; вместо това те изтласкват въздух във всмукателния колектор в двигателя. Ето защо типът на компресора понякога се нарича „вентилатор“, а не компресор. Тези видове компресори, използвани в автомобилите, обикновено имат ротори с усукани лопатки, за да осигурят ниски вибрации и тиха работа.

Разлика между вентилатор и компресор

Устройство

-Нагнетателят не е нищо друго освен въздушно компресорно устройство, предназначено да увеличи налягането, изтласквайки въздуха в двигателя, за да увеличи неговата плътност, което позволява на двигателя да има повече цикли на приемане на кислород. Нагнетателите се използват като екзотична модификация за улични машини или състезателни автомобили. Духалката е просто друго име за компресор, по-специално суперкомпресор от корени, който вероятно е сред най-старите стилове на компресор.

Механика

- Докато предназначението на компресорите и вентилаторите са основно еднакви - да изпомпват въздух в двигателя със скорост, която е извън силата на атмосферното налягане - компресорите се задвижват механично чрез ремъците, които се движат от коляновия вал или от електродвигател, докато вентилаторите използват центробежна сила, за да изтласкат въздуха напред. Корените вентилатори всъщност не компресират въздуха вътре в компресора; вместо това те изтласкват въздух във всмукателния колектор в двигателя.

Работещи

- Нагнетателите са насочени към увеличаване на обемната ефективност на двигателя чрез създаване на положително усилващо налягане в колектора на двигателя в някакъв момент от работния му диапазон. Вентилаторите за корени разчитат на двата ротатора с въртяща се мрежа, за да създадат това, което е известно като помпа с положителен обем. Роторите са точно синхронизирани помежду си, за да поддържат тясна междина между роторите през цялото време. Въздухът се улавя в пролуката между лобовете, докато те се въртят, след което се пропуска под него и се притиска в двигателя.

Вентилатор срещу нагнетател: Сравнителна таблица

Резюме

И вентилаторите, и компресорите са насочени към увеличаване на обемната ефективност на двигателя чрез изпомпване на допълнителен въздух в двигателя, за да се увеличи налягането на всмукателния колектор на двигателя, като по този начин се повиши неговата ефективност и мощност. Е, всички вентилатори са компресори, но не всички компресори са вентилатори. Духалката е още едно име за компресори, по-специално такива с корени, които са едни от първите, които се появяват и вероятно първото, което идва на ум, когато говорим за компресори като цяло.

Вижте повече за: ,