Разлика между вентила за изпускане и отпадъчната врата

В автомобил с турбокомпресор винаги има няколко ограничения, които влизат в сила, за да ограничат усилването, дори без никакви активни контроли за усилване. Премахвате едно препятствие в турбо системата и нещо друго се превръща в проблем. Въпросът е дали само структурните компоненти могат да бъдат достатъчни, за да ограничат усилването до ниво, с което двигателят може да живее? Важно е да се разбере как структурните фактори ограничават тласъка - но целта винаги е била да се направи системата по -ефективна.

Стратегиите за управление на усилването разчитат на различни фактори, като например влиянието им върху мощността, въртящия момент, топлинната ефективност, икономията на гориво, дълготрайността на турбото и т.н. Най-общо казано, механиката за управление на усилването обикновено се разделя на две категории: физическо ограничаване на количеството на зареждащия въздух, което тече от компресора в двигателя чрез инсталиране на изпускателни клапани или контролиране на потока отработени газове към колелото на турбината, като се губи част от изпускане при специфични условия, така че да заобиколи изцяло турбината.

Какво е вентил за издухване?

Изпускателният вентил или вентилът за регулиране на налягането е устройство за освобождаване на налягане, използвано в повечето двигатели с турбокомпресор за увеличаване на живота на турбокомпресора чрез ограничаване на притока срещу компресора и лагерите от внезапно затваряне на дросела. Въпреки че звукът, произведен от турбонапрежението, може да изглежда невероятен, всъщност не е толкова добър за механиката. Когато сте силно на газта и натиснете тласък, налягането започва да се повишава в тези тръби за зареждане. След като затворите газта, този заряд няма къде да отиде.

По принцип, това, което се случва, е докато налягането се увеличава, въздухът излиза от турбото, което би трябвало да отиде в двигателя, а цялото вече натрупано налягане се връща обратно към турбото, което причинява това, което наричаме компресорен скок. Изпускателният клапан е просто отклоняващ механизъм, който създава канал за изтичане на сгъстения въздух в атмосферата, за да предпази изпускането от турбото.

Какво е Wastegate?

Турбокомпресорът може да повиши налягането на усилвателя толкова високо, че да повреди двигателя. За да се ограничи налягането на усилвателя и да се предотврати претоварване, повечето турбокомпресори имат клапан, който регулира налягането на наддува, като контролира и ограничава скоростта на турбината. Wastegate е динамично устройство за управление на усилването, използвано в съвременните двигатели с турбокомпресор за контрол на скоростта на турбината чрез отклоняване на отработените газове около турбината, когато налягането на наддува достигне предварително зададена максимална стойност. Wastegate е просто байпасен клапан, който помага на отработените газове да заобиколят турбината и просто да излязат от колата, за да защитят двигателя и турбокомпресора.

В изпускателната система преди турбинното колело е монтиран отпадъчен канал, който регулира енергията на отработените газове, като позволява част от отработените газове да заобиколят изцяло турбината. Обикновено има два вида отпадъчни канали, използвани при двигатели с турбокомпресор: вътрешен и външен отпадък. Повечето фабрични турбо автомобили се предлагат с вътрешен отпадък, който всъщност е вграден директно в корпуса на турбо изпускателя за по -лесен монтаж и икономическа ефективност. Външната отпадъчна врата е самостоятелен самостоятелен механизъм, който се използва, когато вътрешна отпадъчна врата не е в състояние да се справи, особено когато прави големи количества конски сили.

Разлика между вентила за издухване и отпадъчната врата

Механизъм

- Честият проблем на съвременните двигатели с турбокомпресор е пренапрежението на компресора, което не само влияе върху реакцията на турбото, но и пречи на управляемостта на автомобила. Обикновено има два начина за справяне с пренапрежението на компресора-вентили за издухване и отпадъци. Изпускателният вентил е просто устройство за освобождаване на налягането, монтирано от всмукателната или изпускателната страна на двигателя, което позволява въздухът под налягане във всмукателните тръби да избяга в атмосферата. Отпадъчната врата, от друга страна, е популярен механизъм за управление на усилването, който отклонява отработените газове около турбината, когато налягането на наддуване достигне предварително зададена максимална стойност.

Работещи

-Изпускателният вентил физически ограничава количеството на зареждащия въздух, който тече от компресора в двигателя, като създава канал за изпускане на сгъстения въздух, преди да се върне обратно към турбото и натоварва колелото на компресора. Клапанът се отваря, когато се постигне определено ниво на налягане, когато скоростта на двигателя се промени рязко. Отпадъчната врата е пружинен вентил, управляван от мембрана; налягането на отработените газове се подава от едната страна на диафрагмата, докато налягането на всмукателния колектор се подава от другата страна. Когато се достигне желаното ниво на усилване, вентилът се отваря и кара отработените газове да заобикалят турбинното колело.

Изпускателен клапан срещу отпадъчна врата: Сравнителна диаграма

Резюме

Най -големият проблем с байпасната вентилна система е, че тя не може да подава достатъчно въздух за приложения с големи конски сили. Изпускателният вентил е най-добре да се използва като устройство за ограничаване на абсолютното повишаване на налягането, за да се контролира налягането на наддува, когато налягането на отработените газове надвиши зададената граница. Те обаче имат ограничени приложения за серийни двигатели или на вторичния пазар. Отпадъчната врата работи чрез изпускане на отработените газове покрай колелото на турбината, когато разликата в налягането достигне зададена точка. Отработените газове се губят, защото не помагат да се върти турбината. Изпускателният вентил е по-прост начин за управление на усилването на турбокомпресора.

Вижте повече за: ,