Разлика между бифокални лещи и прогресивни лещи

Както бифокалните, така и прогресивните лещи са мултифокални (съдържат поне две лещи) лещи за очила, често предписвани на хора над 40 години, които имат пресбиопия. Те понякога могат да се предписват и на млади възрастни или деца. По -конкретно, бифокалите съдържат две лещи, докато прогресивните лещи имат три рецепти в един чифт очила. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво представляват бифокалните лещи?

Както подсказва името му, бифокалите съдържат две сили на обектива. Обикновено долната част съдържа сегмента на лещата, необходим за коригиране на зрението наблизо, докато останалата част на лещата, по -голямата част, съдържа лещата за зрение от разстояние. Обикновено хората, които използват бифокали, гледат нагоре и през разстоянието, когато трябва да се фокусират върху далечни обекти, докато гледат надолу през долната част на обектива, когато трябва да се фокусират върху близки обекти, обикновено в рамките на 18 инча (Heiting, 2021 ). Въпреки това, някои бифокали имат близки рецепти както в горната, така и в долната част на очилата или контактните лещи, като рецептата за разстояние се намира в средата. Тези съвременни бифокали са идеални за хора, които често трябва да погледнат към близки обекти като електротехници и библиотекари (Феста, 2020). Бифокалите често се предписват на хора над 40 години, които имат пресбиопия, постепенна загуба на способността да се фокусира върху близки обекти (обикновено част от стареенето). Те могат да се използват и от деца и млади възрастни, които имат напрежение в очите от проблеми с фокусирането или екипиране на очите (Heiting, 2021).

По-долу са различните видове форми на сегменти на лещите, наричани още „сегмент“, които се използват за корекция на зрението на близо:

 • Кръгъл сегмент (обикновено са по -малко забележими)
 • Полумесец, прав връх, плосък връх или D-сегмент
 • Сегмент на лентата (тясна правоъгълна област)
 • Franklin, Executive или E стил (пълна долна половина на обектива)

Следното очертава използването на бифокални лещи (Helting, 2021):

 • Бифокалите често имат по -широки области на лещите, идеални за работа и четене на компютър.
 • Тези лещи понякога се предписват на деца и млади възрастни, които страдат от напрежение в очите поради проблеми с фокусирането (т.е. четене). Долната част намалява усилията, необходими за ясно виждане на близки обекти.
 • Проучванията показват, че носенето на бифокални лещи може да бъде полезно за контролиране на късогледството при някои деца.

Какво представляват прогресивните лещи?

Прогресивни лещи се предписват на лица, които се нуждаят от очила (или контакти), за да подобрят зрението наблизо, на разстояние и на междинно ниво; те имат три рецепти в един чифт очила. Те позволяват на потребителите ясно да виждат на множество разстояния без бифокална линия. Те са описани като актуализация на трифокални и бифокални лещи, тъй като имат безпроблемен вид; те невидимо смесват фокусните области и могат да осигурят ясна визия дори в пространствата между силните предписания (Festa, 2020).

Горната част на прогресивната леща съдържа силата, необходима за ясно виждане в далечината. Средната част има необходимата сила за ясно виждане на средни или междинни разстояния; а долната част съдържа силата, необходима за ясно виждане отблизо. Гореспоменатите лещи поддържат постепенен преход отгоре надолу (Higuera, 2018). Въпреки това може да е трудно за някои хора (до 10%) да се адаптират към носенето на прогресивни лещи, тъй като те са по -отдадени на смесването, отколкото да имат специфични фокусни области (Festa, 2020). Други недостатъци включват визуални изкривявания и по -високи разходи (Higuera, 2018).

Прогресивни лещи обикновено са необходими на лица над 40 години, които имат далекогледство или пресбиопия, която се характеризира с замъглено зрение при фокусиране върху близък план или близо до предмети и дейности. Те могат да се предписват и на деца, за да се предотврати влошаването на късогледството или късогледството (Seltman, 2020).

Следното очертава предимствата на прогресивните лещи:

 • Прогресивните лещи позволяват на потребителите да виждат ясно на различни разстояния.
 • Те предлагат предимства на мултифокалните обективи без мултифокална линия и без внезапни промени в яснотата.
 • Те придават по -модерен и младежки вид, тъй като няма видима линия.

Разлика между бифокални лещи и прогресивни лещи

Определение

Както подсказва името му, бифокалите съдържат две сили на обектива за зрение отблизо и от разстояние. Обикновено се предписват на хора с пресбиопия. От друга страна, прогресивни лещи се предписват на лица, които се нуждаят от очила (или контакти), за да подобрят зрението наблизо, на разстояние и на междинно ниво; те имат три рецепти в един чифт очила. Те позволяват на потребителите (обикновено хора на възраст над 40 години, които имат пресбиопия) да виждат ясно на много разстояния без бифокална линия (Festa, 2020).

Местоположение на правомощията на обектива

Що се отнася до бифокалите, долната част съдържа сегмента на лещата, необходим за коригиране на близкото зрение, докато останалата част от лещата, по -голямата част, съдържа лещата за далечно виждане (Heiting, 2021). Въпреки това, някои бифокали имат близки рецепти както в горната, така и в долната част на очилата или контактните лещи, като рецептата за разстояние се намира в средата. Тези съвременни бифокали са идеални за хора, които често трябва да погледнат към близки обекти като електротехници и библиотекари (Феста, 2020). За сравнение, горната част на прогресивната леща съдържа силата, необходима за ясно виждане в далечината. Средната част има необходимата сила за ясно виждане на средни или междинни разстояния; а долната част съдържа силата, необходима за ясно виждане отблизо. Тези различни лещи поддържат постепенен преход отгоре надолу (Higuera, 2018).

Разходи

Бифокалите обикновено са по -достъпни в сравнение с прогресивните лещи.

Резюме

 • Бифокалните и прогресивните лещи обикновено се предписват на хора с пресбиопия.
 • Бифокалите съдържат две сили на обектива за зрение отблизо и от разстояние.
 • Прогресивни лещи се предписват на лица, които се нуждаят от очила (или контакти), за да подобрят зрението наблизо, на разстояние и на междинно ниво; те имат три рецепти в един чифт очила.

Вижте повече за: ,