Разлика между бифокално и единично виждане

Търсите чифт очила в оптичния магазин? Е, когато търсите подходящата двойка за себе си, важно е да помислите какъв е вашият вид на зрението - независимо дали е единично или бифокално. Човешкото зрение се променя с напредването на възрастта и въпреки че може да не забележите нищо до 40, стареенето има по -голям потенциал да повлияе на качеството на живот, главно на зрението ни. Може да ви е трудно да виждате нещата ясно с напредването на възрастта и това е, когато ще ви трябват очила, за да виждате по -добре. В такъв случай имате три варианта в очила за вас - единично виждане, бифокално и прогресивно. Днес ще обсъдим видовете единично виждане и бифокални лещи и ще ви помогнем да разберете разликите между двете.

Какво е Single Vision?

Единичното зрение, както подсказва името, е вид лещи, които коригират зрението за едно разстояние, което означава, че лещите имат еднаква сила в целия обектив. Той коригира едно фокусно разстояние, независимо дали е далеч далеч за ежедневните ви задължения или е отблизо за четене. Ако обаче това са вашите очила за четене, вероятно няма да можете да видите много ясно, когато нещата са на известно разстояние. Така че едно виждане може да бъде специално за далекогледство или късогледство, но не и за двете. Това означава, че можете да ги използвате или за четене, или докато работите на вашия компютър или лаптоп по този въпрос, но не можете да ги използвате на открито.

Лещите с единично виждане имат точно същото разстояние между двете очи, така че те са в състояние да осигурят много по -остро и по -ясно зрение на определено разстояние, което отговаря на вашите нужди. Така че може да се наложи да включите и изключите очилата или да ги махнете, когато гледате нещата на по -далечни разстояния. Накратко, лещите с единично виждане са специално създадени само за един вид корекция на зрението. Те могат да ви помогнат да видите нещата по -добре, когато са отблизо или по -далеч, но никога и двете. И така, има очила за разграничаване на разстоянието и четенето.

Какво е Bifocal?

За да преодолеят недостатъците на лещите за единично виждане, те са изобретили бифокалната леща. Бифокалът е точно това, което звучи - тип леща, която съдържа две мощности на обектива, което означава, че коригира за две фокусни разстояния, за разлика от едно зрение. Тъй като има линии, разделящи две различни рецепти, тя ви дава две фокусни точки, които да ви помогнат да видите обекти на всички разстояния, независимо дали сте близо или далеч от обекта. Можете просто да ги поставите, докато гледате телевизия или използвате телефона си по едно и също време. Не е нужно да се притеснявате за премахването на очилата всеки път, когато превключвате от една дейност към друга.

Бифокалните лещи са основно лещи с две части-горната част на лещата, която е за зрение от разстояние и долната част, която се дължи на зрението отблизо. На обектива има ясно видима линия, която ви дава две фокусни точки и всъщност можете да забележите изместване на изображението, когато се движите между разстоянията за гледане. Е, има различни вариации на бифокали, вариращи от смесени бифокални до трифокални. Накратко, бифокалите ви помагат да виждате нещата ясно, когато са отдалечени и близки, което е чудесно за хора с пресбиопия - свързано с възрастта състояние, което затруднява виждането в близост до обекти.

Разлика между бифокално и единично виждане

Тип обектив

- Една от основните разлики между едно зрение и бифокална леща е как те коригират зрението ви на различни разстояния. Обектив с единично виждане, понякога наричан "монофокален" обектив, е вид леща, която коригира зрението за едно фокусно разстояние, което означава, че лещите имат еднаква сила в целия обектив. Бифокалната леща, от друга страна, е вид обектив с две сили и който коригира зрението ви за две фокусни разстояния, което означава, че подобряват зрението ви по два различни начина.

Корекция на зрението

- Единична леща за зрение е специално създадена само за един вид корекция на зрението, което означава, че може да осигури много по -остро, по -ясно зрение на определено разстояние, което отговаря на вашите нужди. Те могат да ви помогнат да видите нещата по -добре, когато са отблизо или по -далеч, но никога и двете. Бифокалните лещи, от друга страна, са лещи от две части-горната част на лещата е за зрение от разстояние, а долната част се отнася до зрението отблизо. За разлика от лещите с единично виждане, бифокалите обслужват както вашите далечни, така и близки визуални нужди.

Лесна употреба

- Докато в някои случаи, като хора с късогледство, лещите с едно зрение са по -добър вариант, някои състояния като пресбиопия изискват бифокални. Може да се наложи редовно да включвате и изключвате очилата за единично виждане или да ги махате, когато превключвате от далекогледство към зрение отблизо. Bifocals, от друга страна, ви помага да виждате нещата ясно, когато са отдалечени и отблизо и не е нужно да се притеснявате за премахването на очилата всеки път, когато преминете от четене към преместване на открито.

Bifocal срещу Single Vision: Сравнителна диаграма

Резюме

Накратко, лещите с единично виждане са тип лещи, които предлагат единична корекция на зрението, което означава, че можете да виждате ясно обекти, които са по -далеч или поставени на по -къси разстояния, но никога и двете едновременно. Те са специално създадени само за един вид корекция на зрението, което означава, че могат да осигурят много по -остро, по -ясно виждане на определено разстояние, което отговаря на вашите нужди. Бифокалите, от друга страна, разделят лещата на две части, както в две фокусни точки-горната част за далечното зрение и долната част за зрението отблизо. Така че можете да държите бифокалните очила включени, докато гледате телевизия, и да използвате телефона си, за да търсите текстове едновременно.

Вижте повече за: ,