Разлика между бифокални и мултифокални

Стареенето започва да се отразява на физическото ни здраве, особено на зрението. Това е един от често срещаните проблеми, с които възрастните влизат в 40 -те си години, неспособността да виждат нещата ясно. Това състояние, което влошава зрението, което затруднява фокусирането върху предмети, се нарича пресбиопия. Това състояние прогресира с течение на времето. Когато започнете да забелязвате, че зрението ви се е променило доста внезапно, е време да се консултирате с очен специалист. За някои е трудно да се схване. Но с напредъка на технологиите днес имаме разнообразие от опции за очила, от които да избираме, когато става въпрос за ясно виждане на нещата на всички разстояния. Това включва бифокални и мултифокални лещи, двата най -често срещани типа лещи за очила.

Какво представляват бифокалните лещи?

Бифокалните, както подсказва името, са типовете лещи, които съдържат две различни оптични сили: горна част, която позволява зрение от разстояние и долна секция за зрение отблизо. Бифокалните лещи имат линии, които разделят две различни рецепти, за да коригират две фокусни разстояния. Това означава, че потребителят може да вижда ясно обекти на всички разстояния, независимо дали обектът е далекоглед или късоглед. Така че горната част на обектива ви гарантира ясно виждане на неща, които са далеч, а долната част се отнася до безопасно разстояние за четене, което е добре за виждане на обекти отблизо.

Защо имате нужда от бифокали?

За разлика от лещата с едно зрение, бифокалите имат две отделни зрителни зони с линии, разделящи двете различни зрителни полета. Така че, ако имате проблеми с четенето на буквите в книга или текста в мобилния си телефон за продължителен период от време, зрението ви може да се промени и ще ви трябват чифт бифокални лещи, за да се фокусирате ясно върху близки обекти. Също така, ако ви е трудно да видите отдалечени обекти, бифокалите ще свършат работа. Накратко, бифокалните са за тези, които са както далекогледни, така и късогледни. Бифокалите могат да се използват особено за хора със стареене, наречено пресбиопия

Какво представляват мултифокалните лещи?

Мултифокалните лещи, наричани още прогресивни лещи, са примамлив термин за всички видове лещи за очила, включително бифокални. Мултифокалните лещи са направени с различни мощности на обектива в целия обектив, но нямат забележими линии в него. Козметично те изглеждат точно като единична леща, но във всяка леща има няколко фокусни точки за разстояние, четене и междинна корекция. Мултифокалните лещи имат различни секции за гледане на отдалечени обекти, близък план и всичко между тях. Така че те имат множество различни промени в силата, които напредват, докато гледате надолу през обектива, което ви позволява да виждате ясно на различни разстояния.

Защо имате нужда от мултифокални лещи?

Мултифокалните лещи са високотехнологични лещи, които предоставят множество рецепти в един обектив, идеален за хора с проблеми със зрението, свързани с възрастта. Така че, ако сте над 40 години и се мъчите да видите обекти отблизо с настоящите си очила, може да се нуждаете от прогресивни лещи. Те са многофункционални лещи, които осигуряват най -доброто от двата свята - бифокални и трифокални - но без линиите. За хора с късогледство, пресбиопия и астигматизъм мултифокалните лещи могат да бъдат полезни за коригиране на множество рефракционни грешки. Те обаче не са за всеки; само за хора с повече от една грешка на пречупване.

Разлика между бифокално и мултифокално

Тип обектив

-Бифокалните лещи са типовете лещи, които съдържат две различни оптични сили: горна част, която позволява зрение от разстояние и долна секция за зрение отблизо. Те подобряват зрението на потребителя по два различни начина. Мултифокалните лещи, наричани още прогресивни лещи, са високотехнологични лещи с различни секции за гледане на отдалечени обекти, близък план и всичко между тях. Те предоставят множество рецепти в един обектив.

Корекция на зрението

- Бифокалните лещи имат линии, които разделят две различни предписания, за да коригират две фокусни разстояния, което означава, че можете да виждате ясно обекти на всички разстояния, независимо дали обектът е далекоглед или късоглед. Мултифокалните лещи са прогресивни лещи, направени с различни мощности на обектива в целия обектив. За разлика от бифокалите, те нямат забележими линии в него. Силата на мултифокалните лещи се променя постепенно, докато гледате надолу през обектива.

Лесна употреба

- Всички мултифокални лещи имат някои области на изкривяване в периферната част на обектива, така че когато държите телефона си прав, можете да виждате ясно, но ако държите телефона си отстрани и гледате през страничната част на обектива, вие може да изпитате малко замъглено зрение. Така че, с мултифокалните лещи, трябва да се научите да движите главата си, докато не намерите това перфектно място, когато можете да го видите ясно. Същото важи и за бифокалните лещи, но с тях се свиква по -лесно.

Bifocal срещу Multifocal: Сравнителна диаграма

Резюме

Всеки тип обектив с две или повече рецепти е мултифокален обектив. Бифокалните лещи са най-често срещаният тип мултифокални лещи, които се регулират за две фокусни разстояния и имат линии, които разделят двете различни сили на обектива-едната за гледане на отдалечени обекти и друга за четене или гледане на обекти отблизо. Мултифокалните лещи имат множество различни промени в силата, които напредват, докато гледате надолу през обектива, което ви позволява да виждате ясно на различни разстояния.

Вижте повече за: ,