Разлика между алуминиеви и пластмасови бутилки

Алуминиеви срещу пластмасови бутилки

Има две основни възможности за избор, когато избирате контейнери за напитки, а именно алуминиеви или пластмасови контейнери. Те са доста различни, макар че отвън изглеждат много сходни. Разликите между двата материала също водят до различни ефекти, които имат върху околната среда, както и върху хората.

Пластмасовите бутилки се произвеждат от голямо количество петрол, а алуминиевите се използват от рафинирана бокситна руда. Всеки вид бутилка обаче има определени предимства пред другите. Докато пластмасовите бутилки съдържат BPA (бисофенол), алуминиевите бутилки не съдържат. BPA е бил надеждно се свързва с редица опасности за здравето, най-важни са връзката с някои видове рак. Другата разлика е, че докато пластмасовите бутилки могат да бъдат запечатани отново след отваряне, не можете да запечатате отново алуминиева бутилка след отваряне. Това прави пластмасовите бутилки по -преносими от алуминиевите бутилки. Също така, това означава, че съдържанието ви ще бъде по -малко податливо на замърсяване в пластмасова бутилка след отваряне на капака.

Пластмасовите бутилки в техния стандартен размер съдържат повече течност (20 унции) от алуминиевите бутилки в техните стандартни размери (12 унции). Въпреки че някои видове пластмаси не се препоръчват за многократна употреба, повечето пластмаси се използват повече от веднъж. Алуминиевите бутилки също имат подплата, която предотвратява изтичането на метала от съдържанието на бутилката, което може да бъде вредно за здравето на потребителите.

Алуминиевите бутилки поддържат течности по -студени за по -дълги часове от пластмасовите бутилки. Те също така ще се понасят много по -добре при тежка употреба от пластмасовите бутилки.

Въпреки че и двата материала могат да бъдат рециклирани, алуминиевите бутилки са по -ефективни за рециклиране, тъй като 50% могат да бъдат рециклирани в сравнение с 10% от пластмаса. Поради петрола, използван при рециклирането, пластмасата се нуждае от повече енергия за рециклиране, следователно става скъпо да се рециклира отново и отново, докато алуминият може да се рециклира няколко пъти, защото се изисква по -малко енергия. Освен това, колкото повече пластмаса се рециклира, толкова повече се влошава качеството.

Обобщение Алуминиевите бутилки са направени от бокситна минерална руда, докато пластмасовите бутилки са от петрол. Пластмасовите бутилки са с по -големи стандартни размери от алуминиевите (съответно 20 унции до 12 унции). Пластмасовите бутилки имат сменяеми капаци, докато алуминиевите бутилки не могат да бъдат запечатани отново след отваряне. Алуминиевите бутилки са по -ефективни за рециклиране от пластмасовите.

3 коментара

 1. „Алуминиевите бутилки поддържат течности по -студени за по -дълги часове от пластмасовите бутилки. Те също така ще се понасят много по -добре при тежка употреба от пластмасовата бутилка ”

  Имаш това назад. Алуминият е топлопроводник, а пластмасата е топлоизолатор. Така студената напитка по -бързо ще се изравни с температурата на външния въздух (ще се затопли) в алуминия, отколкото в пластмасата. Същото е вярно, ако се опитвате да поддържате напитката по -топла, все пак бихте искали пластмасата.

  Ето защо термос или охладител за храни са изработени от пластмаси и стиропор, а не от метали.

 2. Не съм сигурен дали съм съгласен със следното твърдение:

  „Алуминиевите бутилки поддържат течности по -студени за по -дълги часове от пластмасовите бутилки.“

  В статията изглежда сравнявате бутилки от 20 унции с кутии от 12 унции. В един момент забелязвате, че не можете да запечатвате отново консервите. Не е така; има много стилове на консерви, които могат да бъдат запечатани отново.

  Но по отношение на горния цитат, можете ли да се свържете с проучване по този въпрос? Разбира се, ако сравните бутилка от 20 унции с кутия от 12 унции, бутилката ще се затопли по -бързо, тъй като има по -голяма площ от консервата. Ако използвате контейнери с подобна повърхност и съотношение повърхност към обем, бих си помислил, че пластмасата би била по-добрият изолатор. Това обаче е само предположение и би изисквало данни, за да докаже или опровергае моята хипотеза.

 3. Алуминият вече се свързва с деменция. Всичко е елиминирано от дезодорант под мишниците. Много власти предлагат да се спре използването на кухненски съдове, изработени, ако този материал, както и алуминиево фолио. Той е свързан отрицателно с функциите на мозъка. Неръждаемата стомана е, доколкото ми е известно, все още най -добрата алтернатива.

Вижте повече за: ,