Разлика между AA и AAA

aa-batteries AA срещу AAA

AA и AAA са обозначения на батериите, които се използват за обозначаване на размера и потенциалния капацитет на зареждане на определени батерии. Най -съществената разлика между двете е техният размер. ААА батериите са по -малки в сравнение с АА. Това е важно, тъй като устройствата, работещи с батерии, често използват само един определен размер. Въпреки че не можете да поставите батерия AA на слот AAA, може да намерите адаптери, които могат да направят батерията AAA да се побере в слот AA.

Батериите AA и AAA носят същото количество напрежение, както и по -големите батерии, като D тип. Това е така, защото те всъщност са само една клетка. 9 -волтовите батерии използват шест клетки последователно, за да получат по -високо напрежение. По -малкият размер на батериите AAA означава, че има по -малко количество електрохимичен материал, който съдържа този електрически заряд. Въпреки че това директно се изразява в по -малко количество заряд в AAA батерия, това не винаги е така, тъй като има AAA батерии с голям капацитет, които могат да надминат капацитета на стандартна AA батерия.

Използването на батерии AA и AAA често варира и няма установени стандарти кога да се използват една над друга, но е по -вероятно да откриете, че устройствата, които консумират много енергия, използват батерии AA. Примери за устройства с висока консумация са играчките на батерии и малки електрически фенери. Тези устройства също използват повече от една AA клетка за повишаване на напрежението или за увеличаване на времето за работа. Батериите AAA често се намират на ниска мощност или преносими устройства, които не консумират твърде много енергия. Часовниците и дистанционното управление са добри примери за устройства, които не се нуждаят от честа смяна на батерията.

За акумулаторни батерии ще ви е необходимо зарядно устройство, подходящо за вашите батерии, но в случай, че имате и батерии тип AA и AAA, можете да намерите зарядни устройства, които могат да зареждат и двата типа. Те имат подвижна част, която използва пружина, за да притисне плътно батерията на място. Батериите AA и AAA споделят едни и същи електрически характеристики и зарядното устройство не би трябвало да ги третира по различен начин.

Резюме:

1. AAA батериите са по -малки в сравнение с AA.

2. ААА батериите носят по -малко количество материал в сравнение с АА.

3. ААА батериите могат да носят по -малко заряд в сравнение с АА.

4. AAA батериите обикновено се срещат в малки и устройства с ниска мощност, докато AA батериите са за устройства, които консумират повече енергия.

7 коментара

 1. Днес сърфирах онлайн повече от три часа, но така и не намерих интересна статия като вашата. Достатъчно си струва за мен. Според мен, ако всички уебмастъри и блогъри са направили добро съдържание като вас, интернет ще бъде много по -полезен от всякога.

 2. Много добра статия

 3. Наистина, доста добра статия.

  Търсих в интернет информация относно сравнението на мощността на например-2 батерии АА в сравнение с 3 батерии ААА.

  Например, да речем, че пазарувах играчка, която се задвижва от малък мотор, но няма информация за двигателя или мощността на играчката. Въпреки че захранването на батерията може да не е гарантиран индикатор за силата на двигателя на играчката, това изглежда е единственият начин да позная кои играчки (между различните компании) имат най-силния двигател ... Искам да кажа, особено силен двигател вероятно изисква относително количество мощност, следователно „повече сок“, докато особено по -слаб двигател би изисквал по -малко ...

  И така, моят въпрос към вас - авторът, както и всички други читатели на статията - е ...

  Кое би доставило повече енергия на малък двигател: По -малко количество по -големи батерии (като 2 AA) или по -голямо количество по -малки батерии (като 3AAAs) ???

  Не търся продължителност или дълголетие, а просто способност да генерирам енергия ... Пазарувам за най -силният двигател в играчката и затова ще избера сред играчките, които генерират най -висока мощност на батерията. Искам да „знам“ (доколкото мога) дали играчките с мотор, задвижван от 2 АА, биха били по -силни, по -слаби или не се различават от тези, задвижвани от 3 АА.

  Страхотна статия и благодаря на всеки за помощ и прозрение.

 4. Имам този безжичен геймпад, който използвам за възпроизвеждане на видеоигри на моя компютър. Откакто започнах да го използвам, предполагам, че винаги съм използвал батерии AAA за него и той работи добре. Наскоро забелязах на пакета на джойстика, който предлагаше използване на батерии AA. Има ли разлика?

  • Да, разбира се, тъй като батериите AAA скоро се разреждат и могат да се зареждат многократно, използването на батерия AA увеличава времето за активност

 5. Интересно е, че ако прочетох това правилно, батериите AA и AAA имат същия изход. 1.5 V и размерът на пакета и последващата издръжливост са единствената разлика? Какво ще кажете за мощност, ампераж или неща като номинален капацитет:? MAh (макс.) Максимално непрекъснато номинално разреждане и макс.

  Нещата, които виждам, са изброени обикновено на батерия като 18650?

Вижте повече за: