Разлика между спален диван и футон

Спалните дивани и футони са мебели с двойно предназначение, които са станали повсеместни в съвременните домове с ограничено пространство или които често имат гости, които остават да нощуват. Спалните дивани и футони също са често срещани в хотелските стаи за увеличаване на капацитета за сън. Те са чудесен начин да спестите място и са лесни за транспортиране. Те също са чудесен начин да спестите пари, тъй като не е нужно да харчите отделни пари за диван и легло. И тъй като по принцип са сходни по функция, диваните и футоните за спане днес имат много малка разлика във външния вид, особено с модерните иновации.

Въпреки че съвременните спални дивани и футони са практически еднакви по своята двойна функция, двете все още се различават един от друг. Освен произхода си, те се различават главно по използваните материали и конструкцията си. Размерите им също обикновено са различни. Повече за тези мебели с двойно предназначение и техните различия са обсъдени по -нататък в следващите раздели.

Какво е диван за спане?

Разтегателен диван, наричан още разтегателен диван - въпреки че термините понякога са леко разграничени, са мебели, които са проектирани предимно като диван, но могат да бъдат превърнати в легло чрез някакъв механизъм като панти или пружини. Въпреки че има много иновации в леглата, за да ги направят преносими или да спестят място, първите мебели, които наистина се удвояват като диван и легло, са изобретени през 30 -те години на миналия век и са кредитирани от Бернар Кастро, италиански имигрант в Съединените щати.

Възглавниците на спалните дивани обикновено са изработени от пяна, докато рамката е предимно метална. Пяната е мек, но твърд материал, така че възглавниците са изработени от отделни парчета. Някои от възглавниците са прикрепени директно към металната рамка, докато другите части са разглобяеми, за да бъдат поставени една до друга, след като рамката е превърната в легло. Докато някои рамки за дивани с легло имат шарнирен механизъм, който позволява да се спусне облегалката, повечето рамки имат механизъм за издърпване под седалката. Този цялостен дизайн прави матрака за сън само наполовина по -дебел, отколкото когато е в режим на диван и не дава оптимален комфорт за сън.

Какво е Футон?

Футонът е или традиционният японски стил на спално бельо, или разтегателният диван футон, адаптиран от западната култура - двете са много различни. Традиционният футон, използван от японците от древни времена, е само за сън и най -простият му всъщност е комплект, съставен от матрак, завивка и възглавница, но без рамка за легло. Когато не се използват, традиционните футони първо се излъчват на открито и след това се съхраняват в шкафове. Междувременно западният футон е по същество вариант на спалния диван, изобретен от Уилям Брауър през 80 -те години.

Матракът футон, независимо дали е традиционен или западен, обикновено е изработен от памук и е изцяло от едно парче, което лесно може да бъде сгънато или навито. Рамката обикновено е изработена от дърво, с облегалка, която може да се спуска, и подложка за крака или скрита палуба под седалката, която може да се повдигне. Матракът обикновено е по -тънък от възглавниците на спален диван в режим на диван, но по -дебел, когато се превърне в легло, което прави футона по -удобен за сън.

Разлика между спален диван и футон

Определение

Спален диван е всеки тип диван, който може да се превърне в легло. Футонът е или традиционният японски стил на спално бельо, съставен от матрак, завивка и възглавница, без рамка за легло, или адаптиран западен футон, който по същество е вариант на разтегателния диван.

Главна функция

Спалният е основно мебел за сядане, като леглото е втората му функция. Футонът е предимно вид спално бельо, като матракът служи вторично като възглавница за седалка за диван.

Изобретение

Първият наистина двуспален диван за спане е изобретен от Бернард Кастро през 30 -те години, докато футонът е адаптиран за западна употреба от Уилям Брауър през 80 -те години.

Матрак или възглавници

Възглавницата за разтегателен диван обикновено е изработена от пяна; той е мек, но твърд. Не може да се сгъва, нито да се навива; вместо това може да се направи на отделни парчета. Футоните обикновено са изработени от памук, направени от едно парче и като такива могат лесно да се сгъват или навиват.

Рамков дизайн

Рамката на диваните за спане обикновено е изработена от метал и е с разтегателен дизайн, като удължението е скрито под седалката. Западните рамки за футон обикновено са дърво, направено на шарнирен дизайн, с облегалка, която може да се спуска и подложка за крака или скрита палуба под седалката, която може да се повдига.

Удобство при сядане

Спалните дивани обикновено са по -удобни от футоните като седалки, с по -дебели възглавници от футоните.

Комфорт при спане

Спалните дивани са по -малко удобни като легла, тъй като матракът е по -тънък от този на футоните, когато е разтегнат.

Спални дивани срещу футони

Резюме

  • Спалните дивани и футони са мебели с двойно предназначение, които са много полезни както за седалки, така и за легла в домове с ограничено пространство или като допълнителни места за спане за гости, които пренощуват.
  • Те също така спестяват разходи мебели поради двойната им функция.
  • Спалните дивани се предлагат в много дизайни, но основното им качество е, че се правят като дивани първо преди лягане.
  • Футоните са традиционният японски стил на спално бельо, съставено от матрак, завивка и възглавница, без рамка за легло. Той е адаптиран в западната култура като диван за спане, като матракът служи като възглавница за седалката.

Вижте повече за: ,