Разлика между сини сливи и слива

Сини сливи срещу слива

Растенията, принадлежащи към рода Prunus, като череши, се отглеждат като декоративни растения, а също и за плодовете им. Бадемите се отглеждат за семената им, а кайсиите, прасковите и сливите се отглеждат за плодовете им. Плодовете на сливовото растение се консумират пресни или изсушени. Сушените сливи се наричат ​​още сини сливи.

Слива принадлежи към растителния род Prunus, който е роднина на праскова, кайсия, череша и бадем. Това е костилка, която е плод, който има твърда костилка около семената си, която не се отделя лесно от месото. Има сладък и в същото време тръпчив вкус и е много сочен.

Може да се консумира прясно, направено на сок, конфитюр или вино, да се използва като съставка в храната или да се изсуши. Сливите са добър източник на витамин С, витамин А, витамин В2 и калий. Те също са пълни с диетични фибри, въглехидрати, натрий, минерали и аминокиселини.

Има над 2000 сорта сливи, които се предлагат в различни форми и цветове. Някои са с овална форма, а други са с форма на сърце, но най-често срещаните са сливи с кръгла форма. Повечето сливи са червени, когато узреят, но има някои сортове, които са лилави, синьо-черни, червени, зелени, кехлибарени и жълти.

Когато се изсушат, сливите се наричат ​​сини сливи, но плодовете от сини сливи идват от различен вид растение от сливи. Въпреки че са от същия род (Prunus) като сливите, което го прави вид или сорт слива, сините сливи имат костилки, които се отстраняват по -лесно от месото, за разлика от всички други видове слива.

Те са с овална форма и са сини или лилави на цвят, когато узреят. Те се използват в готвенето. Докато повечето сливи се консумират пресни, сините сливи се сушат предимно или се правят от сок от сини сливи. Сушените сини сливи и сокът от сини сливи са известни със своите слабителни ефекти.

Сокът от сини сливи се приготвя чрез приготвяне на сини сливи на пара, които произвеждат естественото слабително дихидрофенилизатин, което помага при мускулните контракции. Сокът от сини сливи и сушените сини сливи помагат за регулиране на храносмилателната система, защото са богати на диетични фибри. Сините сливи обикновено се консумират от възрастните хора като лекарства за запек и затова се свързват с тях. За да направят сините сливи по -привлекателни за по -младия пазар, производителите са променили името на продукта „сини сливи“ в „сушени сливи“.

Резюме:

  1. Слива е растение от род Prunus, чиято твърда костилка не се отделя лесно от месото си, докато сината слива също е растение от род Prunus, но твърдата й костилка може лесно да се отдели от месото.
  2. Слива е роднина на череши, праскови и бадеми, докато сините сливи са сорт или вид слива.
  3. Повечето сортове сливи имат червени кори, когато узреят, но сините сливи имат сини или лилави кори, когато узреят.
  4. Сините сливи са с овална форма, докато други видове сливи са с форма на сърце или с кръгла форма.
  5. Сините сливи обикновено се сушат или се приготвят в сок от сини сливи, докато другите видове сливи се консумират предимно пресни.

Вижте повече за: ,