Разлика между захар и царевичен сироп

Захар срещу царевичен сироп

Захарта и царевичният сироп са две форми на подсладители, използвани от хората за подобряване на вкуса на храни и напитки.

И захарта, и царевичният сироп допринасят за диетата и теглото на човек. Причината, поради която хората консумират сладкиши или използват тези форми, е, че се радват на приятния вкус и бързата енергия, която осигурява. По отношение на хранителната стойност, както захарта, така и царевичният сироп се цитират като „празни калории“, което означава, че има много калории без хранителна стойност. И двете форми на подсладители са направени от комбинация от глюкоза и фруктоза. Въпреки това, както захарта, така и царевичният сироп се различават по много начини.

Захарта, известна още като трапезна захар или захароза, се произвежда от захарна тръстика или захарно цвекло. Захарта има много известни варианти по своята цветно -рафинирана захар или бяла захар и кафява захар. Захарта е естествен и директен продукт. Смятан е и за традиционен подсладител до появата на царевичен сироп. Той кристализира при готвене и се използва в готвенето, както и в печени продукти.

По своята химическа структура захарта е дизахарид. Това означава, че две прости захари са свързани помежду си. Някои захари се срещат в плодовете и зеленчуците, но в по -ниски концентрации. Захарта също е етикет за разнообразно и важно подразделение на въглехидратите. Етикетът се отнася и за неговите продукти и неговите сортове.

От друга страна, царевичният сироп е съвременната алтернатива на захарта като подсладител и подобрител на вкуса. Захарта придоби негативна репутация по отношение на здравето поради лошите си ефекти върху тялото и теглото.

Царевичният сироп произхожда от царевица. Това е преработен продукт. Започва като царевица, след това се превръща в царевично нишесте и накрая се преработва в сироп с помощта на два ензима в производството му. Освен че е подсладител и подобрител на вкуса, царевичният сироп функционира и като осигурява обем и мекота. Други функции на царевичния сироп включват използването му като сгъстител и овлажнител (задържа влагата). Той е устойчив на кристализация и удължава срока на годност на продуктите, в които е включен. Царевичният сироп може да бъде светъл или тъмен на цвят. Основното му производно е високо фруктозен царевичен сироп, противоречив заместител

В сравнение със захарта, царевичният сироп се състои от полизахариди. Тъй като царевичният сироп идва от нишесте (което е сложна захар), химичното му свързване е различно и включва повече молекули захар.

Резюме:

1. И двете захар и царевичен сироп са подсладители и подобрители на вкуса, използвани при готвене и печене на храни. И двете са класифицирани като храни с много калории, но без хранителна стойност. 2. Захарта е известна още като трапезна захар или захароза. Произвежда се от захарна тръстика или захарно цвекло. От друга страна, царевичният сироп идва от царевица. 3. В допълнение към подсладителя и подобрителя на вкуса, царевичният сироп добавя и множество функции: придава обем, омекотява храните, действа като сгъстител и овлажнител (задържа влагата). Също така, царевичният сироп удължава срока на годност на храните, в които е включен. 4. Царевичният сироп преминава през много процеси и се променя химически. Започва като царевица, която след това се превръща в царевично нишесте. Царевичното нишесте в замяна се превръща в царевичен сироп с помощта на два ензима. За разлика от това, захарта е естествен продукт и също така се среща естествено в плодовете и зеленчуците. 5. Захарта е класифицирана като дизахарид (две молекули), докато царевичният сироп (тъй като е направен от нишесте) е полизахарид (много молекули). 6. Захарта е традиционният подсладител, докато царевичният сироп се използва като негов заместител. Захарта е под негативен имидж поради вредното си въздействие върху телесното тегло. 7. Царевичният сироп може да бъде класифициран като светъл или тъмен, докато захарта е известна с два варианта - кафява или бяла захар.

Вижте повече за: