Разлика между пица сос и доматен сос

Пица сос срещу доматен сос

Доматеният сос е вид сос, който се прави от домати. Доматите са идеални за сосове, тъй като имат течно съдържание и не се нуждаят от сгъстители, за да ги превърнат в гъсти сосове. Освен това месото на доматите е много меко и се готви лесно.

Доматеният сос не се счита за подправка. По -скоро се прави с цел смесването му с ястие, от което става част. Въпреки че се използва много често за зеленчуци и месо, той се използва и като сос за тестени ястия и пица. Приготвя се, като първо се отстранят семената и корите и се нарязват доматите . След това доматите се сваряват в зехтин и се подправят със сол. За да се предотврати пресушаването на соса, се добавя вода, бульон или вино.

За да добавите повече вкус, някои подправки като чесън и лук се задушават в зехтин, преди да ги добавите към доматите. В зависимост от предпочитанията на готвача, може да се добавят смляно месо и други подправки, включително черен пипер, за да стане по -пикантно. Използването на доматен сос в италианските ястия идва от въвеждането му от испанците, донесли рецептата от Новия свят. Използването му в тестени изделия се споменава за първи път в края на 1700 г. и оттогава става много популярен като част от тестени ястия и пица. Доматеният сос има много разновидности и те идват подправени с различни билки и подправки. Въпреки че е много популярен като съставка в тестени ястия, той е и съставка, без която пицата не може. Този сос е известен като сос за пица. Сосът за пица е сос, който се поставя върху пица. Обикновено се прави от доматена основа с добавени няколко подправки. Понякога може да е обикновен доматен сос, но по -често се прави с други подправки и подправки като босилек, риган, черен пипер, чесън и лук.

Някои дори пекат доматите на скара и ги натрошават на пицата, докато други използват бял сос вместо доматен сос. Това е за бяла пица, която замества доматите с млечни продукти като сметана или песто. Този вид пица ще включва сирене, зехтин и подправки като съставки.

Резюме:

1. Доматеният сос е вид сос, който се прави от домати заедно с билки и подправки, докато сосът за пица е сос, който човек слага на пица. 2. Сосът от домати има доматена основа, докато сосът за пица може или не може да бъде на домати, но да има сметана или песто вместо домати. 3. Сос от домати може да се добави към всякакъв вид ястия; месо, птици и зеленчуци, както и за тестени ястия и пица, докато сосът за пица се използва само за пица. 4. Сосът от домати почти винаги има червен цвят поради доматите, докато сосът за пица може да е червен на цвят, когато е направен от домати или бял, когато е направен с млечни продукти или сметана.

1 коментар

  1. Kool. Винаги съм мислил, че и двете са еднакви.

Вижте повече за: