Разлика между алдоза и кетоза

Алдоза срещу кетоза

Сладките са завладели апетита на всички. Пълно хранене не може да се нарече пълно, без десертите да се сервират на нашите маси. След основното ястие вече е традиционно да се ядат сладкиши или десерти. Когато бяхме деца, майките ни сервираха шоколадови бонбони, чийзкейк и близалки. Децата са много нетърпеливи да ядат шоколадови бонбони и чийзкейк и да се оближат на близалки. Възрастните може да предпочитат сладки плодове като манго и ягоди. Други може да предпочетат понички и бисквитки. Сладките са наистина невероятни изобретения, защото са завладели сърцата на всички.

Тъй като всеки обича сладкото, за него има специфични празници. Когато настъпи месец февруари, се произвеждат много сладкиши, защото е Свети Валентин. Шоколадите са звездите на споменатото събитие. Жените и мъжете обичат да получават шоколадови бонбони по време на Свети Валентин. Друг сладък празник е трик или лакомства за Хелоуин! Хелоуин не е само за призраци и духове; време е и за получаване на бонбони.

Сладките са богати на въглехидрати, тъй като са направени от захари. Сладките може да са апетитни, но трябва да следите здравето и диетата си! Тъй като вече говорихме за захари, нека обсъдим разликата между алдоза и кетоза.

Според някои надеждни онлайн източници, алдозата е монозахарид с алдехидна група. Алдозата може да бъде класифицирана в пет категории, а именно: диоза, триоза, тетрози, пентози и хексози. Под хексози са: алоза, алтроза, маноза, гулоза, идоза, талоза, галактоза и най -популярната група - глюкоза. Алдозите се срещат предимно в растенията. След това те се обработват, за да се превърнат в нещо по -полезно като глюкоза. Богати хранителни източници на глюкоза са зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти и рафинирана захар.

Примерите по -горе принадлежат към алдозната група, тъй като имат само един въглероден атом в алдехидната група. Алдозовите молекули също имат пет други хидроксилни групи. По -голямата част от алдозните молекули са циклични по структура. Обикновено, когато молекулите имат циклични структури, те образуват шестчленна пръстенна структура, наречена полуацетален пръстен поради наличието на въглерод.

От друга страна, кетозата е захар с една кетонна група за всяка молекула. Примери за кетози са: триози, тетрози, пентози, хексози, хептози, октози и нонози. Хексозите също са кетози, ако тяхната група включва: фруктоза, психоза, сорбоза и тагатоза. Богатите източници на фруктоза са плодове като агаве. Други източници на фруктоза са: стафиди, сини сливи, фурми и смокини. Нашите любими, мед и меласа, също съдържат високи дози фруктоза. Преработените храни като: кетчуп, сос за барбекю, концентрирани лимонадни смеси, дресинг за салата, захарни зърнени храни и сладко-кисели сосове са всички източници на фруктоза.

Според проучвания въглеродният атом в кетонната група винаги получава номер две. Ако алдозата образува шестчленен пръстен, кетозата, подобно на фруктозата, образува петчленен пръстен, наречен хемикетал. Химическите наименования на кетозните захари зависят от броя на въглеродните атоми, които притежават. Ако има пет въглеродни атома, той ще се нарича кетопентоза и така нататък.

Трудно е да се устои на консумацията на сладкиши. Сладките обаче не винаги са полезни за тялото и здравето. Може да сте склонни към диабет поради прекомерната консумация на сладкиши. Алдозата и кетозата може да са причините, поради които имаме толкова голямо удоволствие да ядем, но винаги трябва да помним, че всеки излишък от тези захари е вреден за здравето ни.

Резюме:

  1. Алдозата е монозахарид с алдехидна група. Кетозата е захар с една кетонна група за всяка молекула.

  2. Алдозите се срещат предимно в растенията. Пример за алдоза е глюкозата.

  3. Кетозите могат да бъдат намерени в преработените храни. Пример за кетоза е фруктозата.

1 коментар

  1. Структурата на олигозахаридите

Вижте повече за: , , , , , ,