Разлика между виното и оцета

Вино срещу оцет

Виното и оцетът са две много различни течности, подложени на ферментация. Виното е алкохолна напитка, приготвена за пиене, докато оцетът често е подправка, която не е предназначена за незабавно пиене, а като добавка към салати, сосове и някои хранителни продукти.

Оцетът е кисел по природа, който се добива от ферментиращ етанол. Основната съставка, която е резултат от този процес, се нарича етанова киселина или по -известна като оцетна киселина. За много обикновения трапезен оцет съдържанието на киселина обикновено варира от 4 до 8 процента на единица обем, въпреки че може да има някои по -силни вариации, особено оцетите, използвани за мариноване.

Объркването възниква, защото оцетът може да се получи от други алкохолни напитки като вино, плодови сокове (ферментирали) и бира. Следователно има термини като винени оцети, които са много разпространени в цяла Централна Европа. Поради безбройните възможности за действителния източник на етанова киселина за оцета, сега има много вариации на оцета. Най -често срещаните от тях са: малц, вино, плодове, ориз, кокос, тръстика, стафиди и бирени оцети.

Друг трик е, че някои нации третират собствените си вариации на оцет като отделен клас вино. Например във Филипините те имат така наречения палмов оцет, известен като „туба“, който може да се използва или като оцет, или като самостоятелна алкохолна напитка. Ферментирала от сока на палмовото дърво, тази напитка може да стане оцет, след като процесът на ферментация бъде удължен. Това вероятно е една от причините, поради които дефинициите на термините оцет и вино се разреждат.

Що се отнася до действителната им употреба, оцетите се използват в много хранителни продукти, като във винегрети, лютни и маринати. Но най -често оцетът се използва или като подправка, или като отделен сос сам по себе си.

Обратно, повечето вина се събират от ферментирал гроздов сок. Процесът на ферментация се инициира от дрожди. Различни сортове грозде и разнообразни сортове дрожди проправят пътя към разнообразието от налични днес вина. Що се отнася до историята, вината са по -стари, тъй като е установено, че са от около 6000 г. пр. Н. Е., Докато оцетите се появяват няколко хилядолетия по -късно около 3000 г. пр. Н. Е. Особено в Европа вината се разглеждат като необходимо допълнение към месни ястия, сладкиши и дори някои десерти.

1. Макар и възможно, пиенето на чист оцет е по -рядко от пиенето на вино.

2. Виното често се третира като социална алкохолна напитка, докато оцетът е компонент за сосове или се използва като лесно достъпна подправка.

3. Виното е по -стар алкохолен продукт в сравнение с оцета.

1 коментар

  1. Не мисля, че употребата на впрегнатата дума е правилна и ме обърка. Мисля, че може би мислите за прибиране на реколтата?

Вижте повече за: