Разлика между бяло и тъмно месо

Бяло срещу тъмно месо

Мнозина се опитват да поставят под въпрос разликата между бяло и тъмно месо. Причината за това най -вероятно е въздействието върху здравето на яденето на двата продукта. Традиционно мнозина предпочитат да ядат бяло месо, защото то обикновено се възприема като по -здравословен избор на месо. Но какво всъщност прави разликата между двете? Наистина ли бялото месо е най -здравословният избор?

Тъмното месо съдържа повече миоглобин. Това е нормален биологичен пигмент, разположен вътре в мускулните клетки, който осигурява кислород на мускулите по време на физическо натоварване като упражнения. Птиците като пуйки и пилета имат повече от тези миоглобини в областта на краката поради присъщата им природа на повече ходене, отколкото летене. По този начин и двете птици имат крака, които изглеждат като тъмно месо. Други меса (от същата птица) са по -бели като тези в областта на гърдите.

От хранителна гледна точка тъмното месо е много по -здравословно от това, което повечето хора си мислят. Тъмното месо изненадващо има много повече витамини от група В и други минерали като цинк и желязо. Той също така може да се похвали, че има повече селен, антиоксидант, който помага за предотвратяване на заболявания и дори за борба с някои видове рак. На база унция, тъмното месо наистина има повече хранителни вещества в сравнение с бялото месо.

Сега бялото месо е станало много популярно поради своята калорична стойност. Разликата в калориите между тъмно и бяло месо прави последното по -добър вариант за някой, който сериозно следи дневния си прием на храна. Ако се замислите обаче, разликата в калориите не е чак толкова голяма. Когато ядете три унции тъмно месо с все още непокътната кожа, ще получите около 160 калории. И обратно, ако ядете същото количество бяло месо (все още с кожа), тогава ще получите само 30 калории по -малко. Тази малка разлика изобщо не е толкова значителна.

По отношение на съдържанието на мазнини, ако ядете тъмно месо от пуйка, ще консумирате 300% повече мазнини, отколкото когато приемате бяло месо от същата птица. Но добрата новина е, че 2/3 от тази мазнина изобщо не е лоша. Това включва здравословното за сърцето съдържание на ненаситени мазнини, което ви помага да се чувствате сити и доволни от храненията си. Поради яденето на такова, по -късно ще имате по -малко тенденции да ядете ненужни закуски.

И така, каква е голямата картина? Това означава, че не трябва да пренебрегвате тъмното месо, което ще намерите във вашите домашни продукти. Ще имате голяма полза от яденето както на бяло, така и на тъмно месо. “„ Просто имайте подходящ балансиран прием на всяко от тях.

1. Бялото месо има по -малко калории и обща мазнина в сравнение с тъмното месо.

2. Тъмното месо има повече миоглобини, витамини от група В и други минерали като цинк, желязо и селен в сравнение с бялото месо.

Вижте повече за: ,