Разлика между уиски и коняк

На пазара има няколко вида напитки, които варират в зависимост от аромата, вкуса и аромата, да не говорим за мястото на производство. Това доведе до различни марки и имена, които могат да бъдат поразителни, поради което затрудняват избора на подходящата напитка за определен повод. Уискито и конякът са примери за популярни напитки, които често се бъркат, въпреки че процентът на алкохол е между 40% и 60%.

Какво е уиски?

С произход от Шотландия, това е дестилирана алкохолна напитка, която се прави от ферментирала зърнена каша като пшеница, ръж, ечемик и царевица. След това отлежава в залесени бъчви. Процесът на дестилация датира от гърците през 3 -ти век след Христа, при което се дестилира алкохол. След това се извърши дестилация на алкохол, при което алкохолът се дестилира от виното. Първоначално се използва за ароматизиране, а по -късно се използва за медицински цели.

Уискито не старее, след като излезе от цевта. Поради тази причина той не става по -силен, когато се бутилира, независимо от периода, необходим преди отварянето му.

Различните видове уиски се различават по съдържание на алкохол, основен продукт и качество. Двата основни вида уиски включват;

 • Малцово уиски- Произведено от малцов ечемик
 • Зърнено уиски- Изработено от всякакъв вид зърно

Двете са допълнително класифицирани в;

 • Единично малцово уиски- Това е направено от каша, която специално използва един вид малцово зърно, и е от една дестилерия
 • Смесено малцово уиски- Това е смес от малцово уиски, приготвено в различни дестилерии
 • Смесени уискита- Това е уиски, направено от смес от зърнени и малцови уискита заедно с карамел, неутрални спиртни напитки и аромати.
 • Сила на бъчвата- Те са редки, тъй като се бутилират директно от бъчвата, следователно неразредени.
 • Единична бъчва- Това е уиски от отделна бъчва, която има номера на бутилката, обозначен върху бутилката.

Какво е коняк?

Това е вид ракия, която произхожда и се произвежда в град Коняк, Франция. Произвежда се от избрани видове зелено грозде. В случаите, когато етикетът носи името на плода, 90% от използваното грозде трябва да бъде Colombard, Ugni Blanc и Folle Blanche, докато 10% могат да бъдат Jurancon blanc, Folignan, Select, Semillon, Meslier St-Francois и Montils.   Единствените региони, упълномощени да произвеждат коняк, включват Bon Bois, Bois Ordinaire, Petite Champagne, Grand Champagne, Borderies и Fins Bois.

Официалните качества на коняк са широко признати от етикетите;

 • VS (много специален) - Това е коняк, който се съхранява най -малко две години и е най -младият.
 • VSOP (много превъзходно старо бледо) - Това е коняк, който се съхранява най -малко четири години в бъчви, но възрастта на дървесината е по -голяма
 • XO (изключително стар) - Това е смес, която се съхранява от 6 до 20 години.

Прилики между уиски и коняк

 • Всички те са ферментирали напитки и превръщат захарта в етанол
 • Те остаряват в залесени бъчви и колкото по -дълго остаряват, толкова по -гладки стават

Разлики между уиски и коняк

Базов продукт

Докато основният продукт в уискито е зърно, основният продукт в коняка е грозде.

Възрастови условия

Докато уискито използва брой години, за да покаже точната възраст на съдържанието си, като 3, 5 или 10, конякът използва термините VS, VSOP и XO, за да покаже възрастта на съдържанието.

Дестилация

Уискито преминава процеса на дестилация веднъж. От друга страна, конякът преминава процес на дестилация два пъти.

Минимална възраст

Докато уискито е с минимална възраст от 3 години и може да бъде на 15 години, конякът е с минимална възраст от 2 години и може да бъде на възраст до 20 години.

Район на производство

Докато уискито може да се произвежда в международен план, конякът се произвежда само в Коняк, Франция.

Уиски срещу коняк: Сравнителна таблица

Обобщение на Уиски срещу коняк

Докато уискито и конякът имат различия в зависимост от базовите продукти, периода на зрялост, произхода и мястото на производство, и двете остават популярни напитки в целия свят. Основната разлика между двата остава в основния продукт, като основният продукт в уискито е зърно, докато основният продукт в коняк е грозде. Въпреки че предпочитанията на хората могат да се различават, алкохолът трябва да се консумира отговорно.

Вижте повече за: ,