Разлика между чешмяна и бутилирана вода

Кран срещу бутилирана вода

Колко безопасна е чешмяната вода и наистина ли е необходима бутилирана вода? Този въпрос присъства в съзнанието на всеки потребител, защото [причина]. Въпреки че водата от чешмата и бутилираната вода са идеални за пиене, те имат определени характеристики, които ги правят различни един от друг.

Водата от чешмата е питейна вода, която идва от вътрешен кран, който е част от водопроводната система на домакинството. Тя включва сложна система от тръбопроводи, стабилен източник на вода и филтриране на водата, за да стане безопасна. Безопасна чешмяна вода се предлага в повечето развити страни, но рядко се предлага в развиващите се страни.

Бутилирана вода е питейна вода, която е газирана, дестилирана, дейонизирана или минерализирана и след това поставена в пластмасова или стъклена бутилка. Консумацията му нарасна рязко през последните десет години поради честотата на замърсяване на водата в повечето части на света.

Докато някои хора може да твърдят, че бутилираната вода е по -безопасна от чешмяната, това не е вярно автоматично в развитите страни. Там чешмяната вода преминава тестове и разпоредби, които са по -твърди от тези за бутилирана вода. Например, преди да достигне до потребителите, чешмяната вода трябва да е чиста от всякакви бактерии като Escherichia coli.

Докато някои бутилирани води могат да съдържат минерали, водата от чешмата се третира с минерали и флуорид, които са полезни за хората. Освен това, всяко замърсяване, което се случва във вода от чешмата, се съобщава незабавно, така че хората ще бъдат предпазливи, докато замърсяването на бутилирана вода обикновено се съобщава по -късно.

Дезинфекция и филтрация също не се изисква от бутилирана вода за разлика от чешмяната вода, която изисква дезинфекция и филтрация, включително тестване на бактерии и тестове за вируси Cryptosporidium.

Токсините от различни източници обаче могат да намерят пътя си към водопровода от чешмата и най -добре е да използвате филтрирана вода преди употреба. Филтрирането ще помогне за премахването на тези токсини и миризмата на хлор, който се използва за пречистване на чешмяна вода.

Изборът между консумация на чешмяна вода и бутилирана вода зависи от предпочитанията на всеки индивид и средата на общността, в която живее. Само едно е сигурно: човек не може да живее без вода, независимо дали е безопасно да се пие или не.

Резюме

1. Водата от чешмата е питейна вода, която можем да получим от чешмата или директно от водопроводната система на къщата, докато бутилираната вода е питейна, която трябва да купим от магазина. 2. Бутилирана вода се опакова в пластмасови или стъклени бутилки, докато чешмяната вода не е. 3. Бутилираната вода е скъпа, докато чешмяната е по -евтина. 4. Водата от чешмата се регулира от правителството и преминава строги тестове за бактерии и замърсяване, докато бутилираната вода не е строго регулирана. 5. Бутилираната вода може или да съдържа минерали, или не, докато чешмяната вода със сигурност съдържа минерали.

1 коментар

  1. това е за науката

Вижте повече за: