Разлика между захароза и фруктоза

Захароза срещу фруктоза

Има много неща в живота, които помагат да стане по -приятен, вълнуващ и много по -добър, отколкото вече е. Налични са различни продукти, които могат да подобрят качеството на живот на човека, външния му вид, благосъстоянието, начина, по който прави нещата, и храната, която яде.

За да подобрите вкуса на храната и да я направите по -вкусна, е необходимо да добавите подправки, които могат да бъдат както сухи, така и в течна форма. Подправките включват билки и подправки, масла и сиропи, оцет и кетчуп, сол и захар и много други.

Захарта е въглехидрат, който може да се набави от плодове и зеленчуци. Той се извлича от захарна тръстика и захарно цвекло и кристализира чрез процеса на филтриране. Той се предлага в няколко различни форми; глюкоза, лактоза, захароза, високо фруктозен царевичен сироп и фруктоза.

Захарозата е захар, при която две малки молекули (глюкоза и фруктоза) се комбинират заедно, за да образуват една голяма молекула. Най -често е известна като трапезна захар или рафинирана захар, която се предлага в няколко вида: фина, едра, пудра, плодова захар, сладкарска и хлебопекарна. Това е безопасен и естествен начин за подслаждане на определени хранителни продукти, като сокове и напитки, желатин и други смеси, хляб и сладкиши, за глазура и кремове, желета и конфитюри, бонбони и други подсладени храни.

Когато захарозата се усвоява, тя се разделя на молекулите глюкоза и фруктоза. Глюкозата осигурява енергия и стимулира производството на лептин, който казва на мозъка за глада. Фруктозата се превръща в свободни мастни киселини и триглицериди, които пречат на нивата на лептин. Може да се набави от плодове, плодови сокове и мед. Той е по -сладък и не повишава нивата на кръвната захар. Само малко количество фруктоза е необходимо, за да се постигне определено количество сладост, така че само няколко калории се абсорбират от тялото.

Той се разгражда 100 % от черния дроб. И ако се консумира в големи дози, може да претоварва черния дроб и да причини увреждане. Той е силно угоен и може да доведе до затлъстяване, въпреки че се препоръчва за диабетици, тъй като има ниски нива на GLUT5, което може да предизвика производството на инсулин.

Резюме:

1. Захарозата е вид захар, която се образува чрез комбиниране на две малки молекули в една голяма молекула, докато фруктозата е една от молекулите, открити в захарозата. 2. Захарозата е най -често срещаният вид захар и се предлага под формата на рафинирана, сладкарска, хлебопекарна и едра захар, докато фруктозата не се използва толкова широко като захарозата, въпреки че е достъпна и за печене и други хранителни продукти. 3. Фруктозата има големи количества мазнини, тъй като се превръща в свободни мастни киселини и триглицериди, докато захарозата не. 4. Един може да получи фруктоза от плодове и мед, докато захарозата може да се получи от плодове и зеленчуци. 5. Фруктозата се препоръчва за употреба от диабетици, докато захарозата не е. 6. Фруктозата е по -сладка и всяка храна или напитки се нуждаят само от по -малко от нея, за да получат същото количество сладост, което може да се получи с по -голямо количество захароза.

Вижте повече за: