Разлика между Stout и Porter

Стаут срещу Портър

В почти всички части на света бирата се консумира. Смята се, че е бил консумиран от 9500 г. пр.н.е. Освен вода и чай, това е една от най -популярните напитки в света, консумирана от хора на различна възраст.

Има два вида бира: лагер и бира. Те се различават по температурата, при която се приготвят. Лагерите, като светъл и бледо лагер, се варят при по -ниски температури, докато елите, като портиер и стаут, се варят при по -топли температури.

Porter е бира с тъмен цвят и произведена от варен тъмен малц. Той е разработен в началото на 18 век в Лондон и е получил името си от уличните и речни портиери на Лондон, които го предпочитат. Това е първата бира, която отлежава в пивоварната, за разлика от другите бири, които отлежават в кръчмата или от дилъра.

Произвежда се чрез смесване на отлежал портиер с пресен или лек портиер, който е по -ефективен по време и разходи, отколкото използването само на отлежал портиер. С течение на годините популярността на силната бира отслабва и портиерът става по -мек с по -малко оригинална гравитация (OG).

Днес има няколко разновидности на хамали, които се произвеждат в различни части на света. Има носачи на шоколад, ванилия, мед и бърбън. Ирландия е първата, която произвежда своя собствена хамалинка и тъй като тя се изнася в други страни като Русия и Финландия, те също развиват свои собствени сортове портиер.

Тъмна бира, направена от печен малц или ечемик, хмел, вода и мая, се свързва с портиер; нарича се стаут. Използва се за обозначаване на най -силния носач, който има сладък вкус и използва по -висок процент хмел от другите видове портиер.

Думата „стаут“ идва от старофренската дума „estout“, което означава „горд и силен“. За първи път се използва за обозначаване на силна, тъмна бира през 1670 -те години. По-късно се използва за всяка бира, която има силен аромат, но е по-свързана с портиер със силен аромат и сега се използва като синоним на нея.

Има няколко вида стаут; сух или ирландски стаут ​​(много тъмен и богат), имперски стаут ​​(първоначално изнесен за Катрин II на руския двор), млечен стаут ​​(съдържа сладка лактоза), овесена каша (30 процента овес), шоколадов стаут ​​(има вкус на тъмен шоколад) ), кафяво кафе (има горчив вкус на кафе) и стрида от стриди (направено чрез поставяне на стриди в цевта).

Резюме:

1. Портер е бира с тъмен цвят, изработена от тъмен малц, докато стаут ​​също е тъмна бира, направена от печен ечемик или малц, хмел, вода и мая със силен аромат. 2. Портър е първата бира, която отлежава в пивоварна, докато стаут ​​е вид портиер. 3. Въпреки че stout е свързан с портиер, той също се използва за означаване на всякакъв вид бира със силен вкус. 4. Има няколко разновидности на портиер като балтийски портиер, ирландски портиер, портиер в Пенсилвания и здрав портиер, докато има и няколко разновидности стаут ​​като сладкия стаут, имперския стаут ​​и сухия стаут.

Вижте повече за: