Разлика между соевия и суроватъчния протеин

Соя срещу суроватъчен протеин

Темата, съсредоточена върху биологичното значение на суроватката и соевия протеин, е все още много противоречива и силно дискутируема. Някои експерти по хранене могат да кажат, че соевият протеин има допълнително предимство пред суроватката, но други учени смятат друго и твърдят, че суроватъчният протеин е по -мощен вид протеин за тези, които планират да отслабнат и да натрупат маса (изграждане на тялото). Изненадващо, всички тези твърдения са верни!

Най -очевидното несъответствие между двете е източникът. Соевият протеин е растителен протеин, извлечен от соевите зърна, докато суроватъчният протеин се взема от краве мляко. Това е една от причините, поради които вегетарианците няма да се замислят за избора на соя пред суроватъчен протеин, тъй като са непоносими към млечни продукти.

Един от най -противоречивите субекти под соевия протеин е наличието на фитоестрогени. Соевият протеин има тези вещества, за които се твърди, че се борят с естественото изграждане на тялото, тъй като естрогенът е известен инхибитор за мускулния растеж. Но както бе споменато, някои експерти казват, че соята има някои допълнителни ползи за здравето, които включват намаляване на нивата на холестерола в кръвта, някои видове рак и сърдечно -съдови заболявания. Той също така има потенциращ ефект, който ускорява хранителната стойност на храните, които ядете. Всъщност соята има повече незаменими аминокиселини от суроватката, по-специално аргинин и глутамин.

За любителите на соята можете да ядете продукти като тофу, соево мляко, сладкиши, използващи соево брашно, соеви бургери, соеви сирена и обогатено със соя кисело мляко. Като алтернатива, соевият прах може лесно да се използва като добавка към всяко ястие като супи, така че неговите ползи за здравето могат да бъдат използвани.

От друга страна, суроватъчният протеин е по -полезен за тези, които планират да отслабнат или да натрупат малко мускулна маса, тъй като ви кара да се чувствате сити по -дълго (след хранене), спомага за по -бързото изграждане на мускули и помага за по -ефективно изхвърляне на телесните мазнини.

С внимателни научни анализи, суроватъчният протеин може да се похвали със соята, тъй като е по -висок в: биологична стойност, (104 срещу 74), нетно използване на протеини (90 срещу 60), оценка на аминокиселините (1,15 срещу 1), незаменими аминокиселини киселинен брой (480 на 1 gm. протеин срещу 378 на 1 gm. протеин) и смилаемост на протеини (99% срещу 95%). Освен това, суроватъчният протеин се разгражда и използва от организма с много по -бързи темпове, за разлика от соята (метаболизира се по -бързо). Поради всички тези добри неща за суроватъчния протеин, той несъмнено е по -скъп от соята.

Резюме:

1. Соевият протеин се получава от растителен източник, докато суроватъчният протеин е от животински източник. 2. Соевият протеин или неговото мляко се консумират от хора с непоносимост към лактоза. 3. Суроватъчният протеин се метаболизира и използва по -бързо от организма в сравнение със соята. 4. Суроватъчният протеин има по-високо съдържание на незаменими аминокиселини, докато соевият протеин има по-високо съдържание на аргинин и глутамин (незаменими аминокиселини). 5. Суроватъчният протеин е по -скъп от соевия протеин.

Вижте повече за: