Разлика между южноиндийската храна и северната индийска храна

Южна индийска храна срещу северноиндийска храна

Индия е разнообразна страна с различия в езика, културата, традициите, храната и други подобни от един регион в друг. Нека да разгледаме някои от разликите между южноиндийската храна и северната индийска храна.

Пшеницата е основната храна в Северна Индия, а оризът е основната храна в Южна Индия. Северноиндийската храна е повлияна много от кухнята на Муглай. Северните индианци са както вегетарианци, така и не-вегетарианци и използват повече пшеница. Южните индианци използват повече зеленчуци, ориз и морски дарове. Друго нещо, което може да се види, е, че кокосът се добавя повече в южноиндийската храна.

Типичното ястие от Северна Индия се състои от чапати, паранта, дал, пилафи, къри, приготвени с топено масло, зеленчуци, подправени с нар на прах или кисело мляко, горчица, приготвена с панер, пресни домати, кисели краставички, мента, раита от кисело мляко и лютеници от кориандър. Млякото от кардамон е често срещано нещо преди лягане за северните индианци.

Северноиндийските сладкиши и десерти са направени от панери, мляко, леща и пшенични брашна, комбинирани със сушени ядки. Гарнирани са с тънък слой сребро. Lassi (студена мътеница) е популярна напитка на север. В категорията без зеленчуци готвенето с тандури е специалитет в Северна Индия. Наан, пиле тандури, кебап тандури и ронда тандури са някои от известните ястия тандури.

Южноиндийските ястия включват повече ориз. Оризът се смесва с леща, за да се направят idlis, dosas и uttapams. Южноиндийската храна също се състои от разнообразни ястия като; лимонов ориз, биряни, ориз тамаринд и други подобни. Самбар, расам и ястия, приготвени от различни зеленчуци, също се виждат в южноиндийската храна. Кафето се използва повече в Южна Индия, отколкото в Северна Индия.

При сравняване на дал и къри творенията на южната индия са по -супи от тези на северната индия. Вижда се също, че южноиндийските ястия са по -пикантни от северноиндийските.

Резюме:

1. Пшеницата е основната храна в Северна Индия, а оризът е основната храна в Южна Индия. 2. Кокосът се добавя повече в южноиндийската храна. 3. Храната в Северна Индия е силно повлияна от кухнята на Муглай. 4. Ястията от Южна Индия са по -пикантни от храните от Северна Индия. 5. Кафето се използва повече в Южна Индия, отколкото в Северна Индия. 6. Южните индианци използват повече зеленчуци, ориз и морски дарове. 7. При сравняване на дал и къри творенията на Южна Индия са по -супи от тези на Северна Индия.

1 коментар

  1. В южноиндийското готвене масалите се пържат и варят преди да се добавят месото или зеленчуците. Нарязаният лук обикновено се пържи или задушава първо, след това се добавят подправките. Наблюдавал съм това от жена ми, която готви много къри и ориз. Жена ми е много добра готвачка, научила се е от баща ми и снаха ми. Тя все пак разглежда рецепти от време на време, но иначе е само по памет и знае как. Мисля, че тя е просто фантастична готвачка, както и цялото ми семейство. Често съм разочарован от много ресторанти и мразя да я принуждавам да сготви ястие, тя е толкова добра!

Вижте повече за: