Разлика между супа и супа

Супа срещу чадър

Разграничаването на супата от супата е като сравняване на котка с бозайник. Това е така, защото супата на практика е един вид супа. По принцип, супата е по-дебел вид супа, тъй като е на крем, докато супата обикновено се прави много по-рядка и има бульон.

Що се отнася до произхода, чаудът има дълбоки корени от североизточния регион на САЩ, особено в Нова Англия, откъдето идва и популярната му рецепта „New England Clam Chowder“. Една от първите му писмени рецепти се появява през 1751 г. За разлика от това, супата се материализира за първи път в Америка през 1742 г. в първите издавани по всяко време колониални готварски книги на Уилям Паркс.

Името „чоудър“ всъщност е получено от френския термин „chaudiere“, който е вид съд за готвене като котел или тенджера, където френските рибари варят улова си със зеленчуци и картофи. Въпреки това етимологично значение, чоудърът е много американско ястие, но с известно френско влияние. Супата също има френски произход в думата „супа“, която може буквално да се преведе като „супа“ или „бульон“.

Супа е с дебелина, тъй като е бил обогатен с брашно и сол свинска мазнина, чиято комбинация дава своята кремообразна консистенция. Някои приготвят чантата си, като включват солени крекери, мляко и натрошени корабни бисквити. Въз основа на някои обичайни практики, chowder използва и сметана, картофи, морски дарове и лук. По отношение на използваните морски дарове, мидите са по -предпочитани от рибите, особено в североизточната част, тъй като те са прекалено много в този регион.

Някои американски чоудър се отклоняват от нормата за добавяне на мляко и сметана. За да запълнят тази празнина, вместо това експертите използват доматена основа, за да постигнат почти същия тип кремообразна консистенция, както е показано в Manhattan Clam Chowder. В допълнение, много местни хора експериментират с това ястие. Ето защо съставките могат да варират от място на място по отношение на оригиналната рецепта. Без значение къде е приготвен чоудърът, хората, които го консумират, винаги ще се радват на кремообразното и крехко усещане на препарата.

Супата традиционно е екстрахираният бульон от смес от различни съставки като зеленчуци, бобови растения, подправки и месо (между много други), като ги сварите в съд с гореща вода, за да генерирате уникален вкус и аромат. Той има две основни класификации, а именно: гъсти и бистри супи.

Резюме:

1. Шудърът е удебелена супа на крем. Това е една от многото разновидности на супата. 2. Супата обикновено е по -рядка по консистенция от супата. 3. Супата има бульон. 4. Супата се появи в Америка малко по -рано от супата.

Вижте повече за: