Разлика между ръжен хляб и хляб Пумперникел

bread Ръжен хляб срещу хляб Пумперникел

Разликата между ръжен хляб и хляб от пумперникъл може да бъде голям източник на объркване както за хлебопекарите, така и за посетителите на ресторанти, тъй като те обикновено се използват взаимозаменяемо на много места за хранене, както и в пекарни. Не е рядкост някой да поръча един вид хляб и да бъде сервиран напълно различен тип. Ръжните хлябове са от три форми; светъл ръжен, тъмен и мраморен ръжен хляб.

Лекият ръжен хляб се прави с бяло ръжено брашно, получено чрез смилане на централния ендосперм на ръжените зърна. Смляното брашно няма да съдържа външната обвивка на семената, триците или зародиша, така че ще бъде сравнително светло на цвят, както и хлябът, направен от него. За тъмния ръжен хляб има два начина да се направи. Първият е точно начинът на приготвяне на светла ръж, но с оцветяване и добавени ароматизатори като какао на прах и меласа. Вторият начин, който също изглежда по -съгласен като автентичен, е, когато се използва различно смилане на ръжено брашно от светло. Брашното се смила от ендосперма на ръжено зрънце, което е частта, която съдържа повече оцветяващи пигменти. Брашното обикновено се смила и по -едро. Мраморният ръжен хляб е просто смес от светло и тъмно ръжено тесто, разточени заедно. Тъй като имат почти еднаква плътност, светлата и тъмната ръж образуват еднаква смес, когато се пекат заедно.

Що се отнася до хляба с пумперникел, той се прави от вид брашно, известно като брашно от пумперникел, направено от едро смлени ръжени плодове. В някои конкретни рецепти трохите от други ръжени хлябове могат да се добавят към тестото за хляб от пумперникел. Хлябовете от пиперникел обикновено са плътни и тъмни със силен аромат. Овкусяването се дължи на факта, че хлябът от пумперникел обикновено се пече на пара на слаб огън за повече от два часа, през което време в хляба се образуват аромати и естествената захар в ръжта ще потъмнее и се подслади поради продължителното бавно печене. Струва си да се знае, че почти всички ръжени хлябове имат малко количество пшенично брашно, добавено към тестото им, тъй като ръжта не съдържа протеини, произвеждащи глутен, поради което може да не се получи ядивна питка, когато се използва без пшенично брашно.

Резюме: 1. Обикновеният ръжен хляб се прави от смляно брашно от ендосперм, докато пумперникелът е от пълнозърнесто смляно брашно. 2. Брашното за приготвяне на пумперникел е едро смляно, докато това за ръж не е грубо. 3. Хлябът от пумперникел е по -тъмен и с по -силен аромат от обикновените ръжени хлябове. 4. Хлябът от пумперникел също е по -подсладен от обикновения ръжен хляб поради дългото бавно печене на слаб огън.

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

3 коментара

  1. БЛАГОДАРЯ, за това наистина информативно обяснение между двата вида хляб. Гледах The Great British Bake-Off вчера и те получиха задача да направят 18 еднакви рожбени рула. Предпочитам Pumpernickel срещу Rye и както посочихте, доста често, когато поискам Pump, в крайна сметка се озовавам с Rye в ресторант.

    Добре написано и обичам обобщението в края; Имам чувството, че сега мога да направя тест и да го премина. 😀

  2. Защо хлябът от пумперникел се предлага над ръж, ако има повече подсладител. Току -що си купих pumpernickel, защото съм преддиабетна

    • Pumpernickel наистина има нисък гликемичен индекс (GI), който предотвратява значително повишаване на кръвната Ви захар след хранене. Той помага ефективно да се намалят нивата на кръвната захар и по този начин е особено подходящ за пациенти с диабет.

Вижте повече за: ,