Разлика между червена и зелена леща

lentil-pd Червена срещу зелена леща

Лещата е малки бобови растения, подобни на боб, които са много разнообразни и съдържат хранителни вещества, които са много подхранващи. Често те се ядат със супи и яхнии и са често срещани в индийските и близкоизточните деликатеси. Лещата е оформена донякъде като боб, но обикновено е по -малка от боба; като някои видове имат по -заоблени форми, докато други са малко по -плоски. Лещата има високо съдържание на протеини и фибри, но не е изцяло протеин. Те се готвят доста по -бързо от боба, защото са по -малки по размер от боба. Исторически е известно, че лещата е най -старата бобова култура, отглеждана в Близкия изток. Има три основни вида леща: зелена, червена и кафява. Кафявата леща е най -разпространената и вероятно тази, която най -често се среща по рафтовете на супермаркетите. Те имат зеленикав оттенък, особено испанското разнообразие от кафява леща.

Зелената леща има две разновидности: френският зелен сорт или Lentilles du Puy, които са доста сходни, с изключение на това, че Lentilles du Puy идват от френския град Puy, където се отглеждат. Зелената леща има тъмнозелен цвят, който е лъскав, а земният им вкус е по -силен от този на кафявите. Те също са склонни да струват повече от всеки друг сорт.

Червените, въпреки че се наричат ​​червена леща, всъщност са оранжеви на цвят. Това са най -редките и всъщност те се срещат почти само на индийските или близкоизточните пазари. Те са широко известни с името „mansoor“, което е тяхното индийско име. Има редица разновидности на червената леща, включително: пурпурно, червено начало, дребнозлато и канарско злато.

Семената, когато се извадят от шушулките, също се различават по цвят. Лещата може да се продава или цяла, или разделена, а можете да ги купите и консервирани. Червената леща, когато се готви дълго време, ще се счупи на фрагменти, тъй като корпусите са били отстранени. Поради този факт, червената леща е добра за сгъстители за яхния. Зелената леща се готви най -твърдо, тъй като запазва формата си при продължително готвене. Обикновено те стават кафеникави и нежни и имат най -силния вкус.

Лещата обикновено има дълъг срок на годност, когато се съхранява на сухо, но цветът ѝ избледнява с напредването на възрастта и вкусът им леко намалява. Сварената леща се съхранява в хладилник и може да се съхранява до шест месеца.

Резюме: Зелената леща се предлага в две разновидности, докато червената леща се предлага в повече от две разновидности. Зелената леща има по -силен земен вкус от червената. Зелената леща, когато се свари, остава твърда и няма да се разпадне при по -дълго време за готвене, докато червената леща се разпада при продължително готвене. Зелената леща е по -скъпа от червената.

9 коментара

  1. Страхотна статия, благодаря за споделената информация. Изглежда има толкова много различни видове леща. Току -що закупих някои органични, наречени Монтана Органична черна леща от белуга.

  2. Интересно ... страхотна информация! Едва вчера разбрах, че е съществувала червена леща ... xD И всъщност тук, в Португалия, червената леща е по -скъпа от зелената и няма представа защо ...

  3. Има ли разлика в храненето между червена и зелена леща?

  4. Червената леща е най -често срещаната там, където живея: Англия. Полезна статия.

  5. в статията се казва „общоизвестно с името„ mansoor ”, което е тяхното индийско име“ Мисля, че авторът е имал предвид да напише „masoor“, а не „mansoor“. Masoor dal е индийското име за червена леща.

  6. Така че всъщност исках да разбера разликата във вкуса и твърдостта между кафявата и зелената леща, приготвена веднъж. Все още не знам. Лол

    • Зеленото се държи по -добре за готвене ... както бихте искали за барбекю сандвич.

  7. Забравихте да споменете, че зелената леща е ужасна, никога не съм опитвала кучешка храна, но не мога да си представя, че е по -лоша ...

Вижте повече за: