Разлика между пай и тарт

Пай срещу Тарт

Сред всички известни сладкиши в света, две от които лесно се бъркат помежду си: пай и тарта. Те могат да изглеждат еднакво, тъй като и двете имат пълнежи и кори, но всъщност се различават в много аспекти.

По форма, пайовете са кръгли сладкиши със скосени ръбове. Размерите обикновено са 9 инча широки и 1,5-2 инча дебели. Ръбът на пая може да бъде проектиран като чисто плосък или леко набразден. Тиганите, използвани за направата на този сладкиш, обикновено са направени от Pyrex стъкло, керамика и дори чист метал. Първоначално в съзнанието на сладкар е да се увери, че кората на пая е достатъчно голяма, за да покрие цялата тава от основата й до ръбовете на устните. След като пълнежът е поставен вътре, кората се нарязва кръгообразно около устните си и след това се притиска към ръба.

Тартичките се различават естетически, защото могат да приемат почти всяка форма. Повечето са с кръгла или продълговата форма, докато други са с квадрат. Тартът може да бъде къс 4 инча или дълъг 1 фут (в зависимост от формата му, разбира се). По отношение на тавите за печене, използвани за приготвяне на тарти, тя е малко по -плитка за разлика от традиционните форми за пай. Дълбочината му е само около 0,75 инча до 2 инча. Повечето сладкиши използват метални тигани с прави страни и подвижни дъна за печене на тарти.

По отношение на техните кори, кората за пай е подредена малко по -различно. Корите покриват страните, дъното и дори напълно покрития връх, въпреки че отворените върхове в днешно време са много често срещани. Напротив, кората на тарта рядко покрива горната част на сладкиша. По отношение на текстурата, корите за пай са лющещи се, леки и хрупкави, докато коричката за тарта е твърда и ронлива, понякога дори по -дебела от корите за пай.

И накрая, пайовете и тортите се различават по отношение на представянето на сервиране. Поради гениалния дизайн на тартата с подвижно дъно, тортата може да бъде чисто поставена върху чинията за сервиране. Обикновено тиганите за пай се сервират със същите тигани за пай, използвани при печенето им.

Резюме:

1. Питките обикновено са кръгли, докато тартите имат по -голяма свобода на форми (продълговати, овални, квадратчета и дори някои неправилно оформени). 2. Пайовете се пекат с керамични, Pyrex или метални тигани, докато тортите често използват метални тигани. 3. Корите за пити могат да покрият горната част на баницата, докато киселите кори рядко покриват горната част на сладкиша. 4. Корите за пити са по -люспести, по -леки и по -хрупкави, докато киселите кори са по -твърди и ронливи. 5. Пайовете обикновено се сервират незабавно, като се използват истинските форми за пай, използвани за печенето им, докато тартите първо се изваждат чисто от тавата и след това се поставят върху чинии за сервиране.

5 коментара

  1. Всичко, което казахте, е вярно, но не споменахте нещо: Пай е пълен с месо. Тартите са пълни с плодове. Каймите се пълнят с кайма. Единствената причина, поради която тортите се наричат ​​пайове в Америка, напр. ябълков пай е защото месните пайове обикновено са по -популярни на места като Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и др.

    • Съгласен съм с предишния плакат: „пайовете са пълни с месо, а тартите с плодове“. Но ако плодовете са покрити с тестени изделия, това ли е пай или тарт?

    • Мисля, че пайовете могат да се пълнят с месо или плодове, но пирогите никога нямат месо.

  2. Мислех, че обикновено пайовете имат капак, а тартите обикновено нямат или имат решетъчен връх. Ако е тарта с кайма, тя няма пълен капак, ако е кайма, тя има пълен капак

Вижте повече за: