Разлика между грах и боб

Грах срещу боб

Грах и фасул са лесно се привиждат от един с друг, защото те са бобовите растения, така и семена. Те също са членове на едно и също семейство - Leguminosae (сега известни като Fabaceae). Просто те имат значителни разлики, които не бива да се пренебрегват.

На първо място, боб са описани като големи семена растения. Терминът „боб“ всъщност се използва за описване на семената от боб. По -късно описанието му се разширява, за да обхване тези, които принадлежат към рода Phaseolus, като обикновения и бягащия боб. Фасул включват и вкусни семена и шушулки от билки. По същия начин, семената на други не-бобови растения храсти или дървета, като в случай на кафе и какао, които все още се считат за фасул, защото те и двете приличат на обикновени боб. Други семена като ванилови зърна се наричат ​​такива, защото приличат на подобни шушулки като естествените зърна. Има много видове боб като френски боб, боб, сушещ боб и боб (фасул в американските региони).

Грахът е част от рода Pisum и specie sativum. В типичното готвене грахът се счита за зеленчук, но все още е естествено срещащ се плод. Повечето грах се появява като кръгли семена вътре в граховите шушулки. Тази култура процъфтява през по -хладния сезон. Ето защо те обикновено се засаждат през зимата или преди началото на лятото (все още варира в зависимост от конкретното място). Твърди се, че всеки грах е в границите от 0,1 до 0,36 грама. средно.

Грахът обикновено се засява дълбоко (30 до 40 мм.) Или на двойни, или на стеснени редове. Основните сортове грах, отглеждани в наши дни, могат да достигнат височина от 450 до 1500 мм. като грахът Greenfeast е много добре известен. Други грах които печелят популярност, са грах сняг и захарта се захващат грах.

Най -отчетливата разлика между двете е характеристиката на техните стъбла. Грахът има вдлъбнати стъбла, докато бобът има по -твърди. И за двете бобови растения по -високите се нуждаят от решетки, за да растат правилно и да служат като опора. Повечето бобчета просто се връзват върху опората си, докато грахът използва своите гънки (от листата си) за канап. В тази връзка на боба липсват гънки в сравнение с граха. Освен това моделът на развитие на котиледоните също е различен в смисъл, че тези структури излизат от земята в случай на боб, докато за граха тези семедони не се появяват. Фасулът, особено тези, които се изкачват, се засяват в по -широк диапазон на дълбочина от граха на около 25 до 50 мм.

Резюме:

1. Грахът се характеризира със своите кухи стъбла, докато бобът притежава по -твърди стъбла. 2. Като цяло на боба липсват нишки в сравнение с граха, който използва своите жила на листата за канап. 3. Грахът се третира като зеленчук в сферата на готвене, дори ако обикновено е плод. 4. По отношение на развитието на котиледоните, фасулът излиза от земята, за разлика от граха.

4 коментара

  1. Сега съм почти толкова объркан, колкото и преди. Предполагам, че трябва да науча повече за растенията!

    • Отглеждаме обикновен грах в шушулка и го оставяме да узрее, след което се превръща в боб пинто вместо грах. Така че поне бобът Пинто е зеленчук

      • Не, узрелият грах НЕ е боб Пинто. Фасулът Pinto е отделен член на семейството на боб. Да, те се считат за зеленчуци, членове на семейство бобови и с високо съдържание на протеини.

  2. Карол, наистина мисля, че трябва да прочетеш отново статията

Вижте още за: