Разлика между фъстъчено масло и бадемово масло

peanut-butter Фъстъчено масло срещу бадемово масло

Има много прилики между фъстъчено масло и бадемово масло. Освен че и двамата произхождат от едно и също семейство „масло от ядки“, фъстъченото масло и бадемовото масло съдържат огромно количество жизненоважни хранителни вещества. Само в около две супени лъжици от всеки ще получите около шест грама въглехидрати, 190 калории, 16 грама добри мазнини плюс 2 до 4 грама протеин. В допълнение, ядките имат здравословни сили за сърцето, тъй като техните хранителни вещества помагат за понижаване на LDL холестерола и също така намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт. Но като се има предвид това, също така е вярно, че двете орехови масла имат някои различия, особено как всяко от тях може да бъде полезно за здравето.

Сравнени ползи за здравето

Бадемовото масло е богато на минерали като калций, магнезий и калий, които действат за намаляване на съпротивлението в кръвоносните съдове, което означава, че редовната консумация на бадем в достатъчни количества ще помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане. Въпреки че е богат на калории, проучванията показват, че по -високото съдържание на фибри, протеини и мононаситени мазнини в бадемите всъщност помага за контрол на теглото. При диети с високо съдържание на въглехидрати, бадемовото масло помага за регулиране на повишаването на нивата на инсулин и кръвната захар, ако е включено в редовната диета в достатъчни количества. Бадемовото масло е богат източник на витамин Е, който му придава антиоксидантни качества. Той съдържа съединения, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и поддържат сърцето здраво, като предотвратяват окисляването поради LDL холестерола .

Фъстъченото масло, от друга страна, е богат източник на резерватол, който е флавоноид. Той помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка, като по този начин намалява шансовете за инсулт. Проучванията показват също, че фъстъченото масло е полезно в борбата срещурака на дебелоточерво , особено при жените. Подобно на бадемовото, фъстъченото масло също е богат антиоксидант и помага за предотвратяване на окислителните увреждания, дължащи се на свободните радикали, които в някои случаи могат да доведат до рак.

Сравнявайки хранителната стойност на една супена лъжица от всяка, включително протеини, калории, мазнини, цинк, фибри, въглехидрати, бадемовото масло има съответно 2.5g, 100, 9.5g, 0.5mg, 2g и 3g, докато фъстъченото масло има 3.9g, 95, 8.1 g, 0,4 mg, приблизително 1,6 g и 3,5 g съответно. Освен това фъстъченото масло съдържа повече витамин Е, желязо, калций и магнезий, отколкото бадемовото масло.

Резюме: 1. Бадемовото масло има повече калории от фъстъченото за една и съща супена лъжица. 2. Бадемовото масло има по -високо съдържание на фибри от фъстъченото масло. 3. Бадемовото масло има по -високо съдържание на калории и мазнини, докато фъстъченото има по -високо съдържание на протеини и въглехидрати. 4. Фъстъченото масло съдържа повече витамин Е, желязо и калций, отколкото бадемовото масло.

3 коментара

    Обратни обрати

    1. Разлика между фъстъчено масло и масло | Разлика между | Фъстъчено масло срещу масло
    2. Разлика между фъстъчено масло и слънчогледово масло | Разлика между | Фъстъчено масло срещу слънчогледово масло
    3. Разлика между фъстъчено масло и масло от кашу | Разлика между | Фъстъчено масло срещу масло от кашу

    Вижте повече за: , ,