Разлика между Орзо и Ризото

Орзо срещу Ризото

Ечемикът и оризът са зърнени храни, които се използват като основни храни от повечето хора. И двете могат да бъдат преработени в алкохолни напитки като бира и вино, но ечемикът се използва най -вече като хляб и в супи и яхнии, докато оризът често се приготвя на пара и се яде с риба, месо и зеленчуци.

Има много сортове ориз като индийския ориз Басмати и Патна, тайландския ориз Жасмин, японския ориз Моти, индонезийския черен ориз Раджалеле и Теманггунг, филипинския ориз Ифугао и Малакит, американските пуканки и ориза Уехани, италианския ориз Арборио и Карнароли, които се използват в приготвяне на ризото. Ризотото е традиционно италианско ястие с ориз и е най -разпространеният начин за готвене на италиански ориз. Тя се приготвя в месо, риба, или зеленчуков бульон и се добавя със сирене, масло, вино, чесън, лук и. Обикновено се сервира като първо ястие преди основното ястие.

Ето как се приготвя ризотото: Първо лукът или чесънът се задушават в масло или зехтин, след това се добавя ориз, така че зърната да бъдат покрити в софритото. След това се добавя червено или бяло вино и бульонът се добавя бавно при непрекъснато разбъркване. След това се сваля от котлона и се добавят сирене и нарязано на кубчета масло, за да стане кремообразно и гладко. Най -добре се сервира, докато е още горещо и се готви на собствена топлина. Има различни начини за приготвяне на ризото и дори се готви с помощта на други зърнени храни като ечемик.

Ризотото с ечемик се прави с орзо, което е италианската дума за ечемик. Това е форма на тестени изделия, направени от ечемик и оформени като голямо оризово зърно. Често се нарича италиански ориз, но се използва и в гръцки и турски ястия. Използва се в супи или се пече като гювеч и се приготвя като салата, подхвърлена с маслини, домати и други пресни зеленчуци. Използва се в гръцки пилаф, който е ориз, приготвен в подправен бульон, много подобен на италианското ризото. Orzo може да абсорбира вкусовете добре и се използва за приготвяне на пълнени чушки или тиквички, но по -популярно се използва в супи и сосове. Orzo може да се намери в няколко вкуса и цветове, обикновено приготвени с ечемик, смесен със зеленчуци като моркови, спанак и цвекло.

Резюме:

1. Ризотото е италианско ястие, приготвено от ориз, приготвен в месен, рибен или зеленчуков бульон, докато орзото е вид паста, приготвена с ечемик, която има форма на големи зърна ориз и се използва като заместител на ориза при приготвянето на ризото . 2. Ризото е традиционно италианско ястие, докато орзо може да се намери в ястия от няколко страни като Гърция и Турция. 3. Ризотото е гювеч, докато орзото се използва най -добре в супи, въпреки че може да се направи и гювеч и салати. 4. Орзото се прави в няколко различни вкуса като спанак, тиква и моркови и се предлага в различни цветове, докато ризотото се прави с обикновен ориз.

1 коментар

  1. Това не е правилно.

    Orzo е италианска дума, която означава ечемик. Така че орзото е просто перлен ечемик. НЕ е форма на тестени изделия, направени от ечемик и оформени като голямо оризово зърно.

Вижте повече за: