Разлика между Наан и Роти

Наан срещу Роти

Наан и роти са две разновидности на традиционните индийски плоски хлябове. Те се различават в няколко аспекта, но и двете са част от основната индийска диета. Роти, често наричан чапати, е основната храна за индианец. Може да се яде три пъти дневно. За закуска може да се сервира със зеленчуци, на обяд с дал или бобови растения и на вечеря заедно със зеленчуци. Naan образуват доста фантастична храна. Наан е много по -тежък и засищащ. Може да се приема само на едно хранене на ден.

Начин на приготвяне

Роти

Вземете една чаша пълнозърнесто пшенично брашно. Прибавяйки бавно и стабилно вода, направете от нея меко тесто. Оставете тестото настрана за пет минути. Това време се дава, така че тестото да придобие формата си. През това време предварително загрейте „тава“ или тиган. Следващата стъпка е да разделите тестото на четири части. Вземете една част в дланта си и я разточете. С помощта на точилка я сплескайте така, че да стане почти полупрозрачен плосък хляб. Сега го поставете върху тигана. Гответе от двете страни, докато се появят светлокафяви точки. Следващата стъпка е да го извадите от тигана и да поставите директно върху пламъка. Гответе бързо от двете страни и чапати е готов. Повторете процеса с останалото тесто.

Наан

Вземете две чаши рафинирано брашно (майда) или брашно за сладкиши. Добавете една четвърт чаена лъжичка мая. Сега добавете половин чаша извара и я омесете в меко тесто. При необходимост може да се добави малко количество вода. Оставете настрана за час или два, покрити с капак. Това време се дава за втасване на тестото. Когато тестото втаса достатъчно, разделете го на две. Вземете една част и изравнете, за да направите дебел хляб, подобен на пица. Сега го поставете в „тандира“. Когато двете страни са сварени, извадете го от „тандира“ и намажете с масло от едната страна. Naan може да бъде пълнен с вариации. Може да бъде подправен и с кимион, чесън, чили и др.

Резюме: По принцип и двата вида хляб са домашни и се сервират топли, но методът за приготвяне на тесто е различен. Основните разлики могат да бъдат описани като:

1. Роти е основна диета, докато наан може да се използва само в едно хранене през деня. 2. Ротисите са леки и по -хранителни; naan съдържа тежка храна и отнема време за смилане. 3. Ротисите са направени от пълнозърнесто брашно; наан се прави от рафинирано брашно. 4. Роти се прави от обикновено брашно, докато Наан се прави от втасало тесто. 5. Roti е по -лесно да се направи. Наан отнема повече време и е труден. Те също са по -вкусни и люспести. 6. Има много вариации на наан като: пълнени, ароматизирани, намазани с масло и бебе. Roti няма никакви вариации. 7. Роти е с ниско съдържание на калории; наан е с високо съдържание на калории. 8. Naan може да бъде направен в различни форми и размери. Роти винаги е кръгъл.

Вижте повече за: