Разлика между Naan и Paratha

Наан срещу Парата

Naan е общ термин за втасани питки, които са много популярни в различни части на света, особено в Индия. Naan се прави от бяло брашно и се счита за „без мая“ индийски хляб. Често се пече в каменна фурна или тава и се сервира гореща и намазана с масло или топено масло.

Паратата също е питка, но е направена от пълнозърнесто брашно. Този хляб се приготвя чрез пържене в тава или тава (индийски тиган). Често е пълнен със зеленчуци и подправки и е любим гарнитур сред индийските кухни. Смята се, че първоначално е възникнал в района на Пенджаб, който обхваща Северна Индия и Пакистан.

Наан е популярна храна за закуска от ранни времена и много различни вариации подобряват вкуса му и го правят по -апетитен с течение на времето. Тестото се омесва добре и след това се оставя за няколко часа да втаса. Тестото може също да се пълни с продукти (стафиди, картофи и ядки), подправки и месо, в зависимост от предпочитанията на пекаря. Бакпулверът се използва като заместител на маята, а в някои случаи се добавя кисело мляко, за да се осигури по -голям обем и дебелина на хляба.

Думата парата е обединение на двете думи „парат“ и „ата“, което означава слоеве сварено брашно. Топеното масло и маслото за готвене понякога се смесват с тестото, за да му придадат по -люспеста текстура. Може да се яде такъв, какъвто е, или да се потопи във всякакъв вид сосове, които са често срещани сред различните кухни по света. Също така често се навива в епруветка и се яде с чай или други подобни напитки. Външният му вид варира от кръгли, квадратни и триъгълни форми.

Една от големите разлики на хляба наан, в сравнение с другия вид хляб, е неговото „съдържание на мазнини“. Ако имате добър метаболизъм, тогава този хляб е добър начин да започнете деня си и идеален източник на енергия за ежедневните си дейности. Хората, които са много строги с фигурите си, все още могат да ядат хляб наан, но трябва да си поставят ограничение, когато хапват това вкусно лакомство.

Паратата е популярна и в други страни като Сингапур, Бирма и Малайзия. Често сервирани като десерт, някои вариации на този хляб, като люспестият „Htat ta ya“ (Сто слоя) са много трудни за изпълнение поради последователността на наслояване, включена в приготвянето им. Тъй като паратите са хляб, който се четка, сгъва и се разточва отново, това е един от хлябовете, за чието приготвяне е необходимо време .

Въпреки че има прилики между тези два вида плоски хлябове, голямата разлика се крие в брашното, което се използва за приготвянето им, и в подготовката, когато ги печете. Въпреки това и двата питки са много популярни и много вкусни. Всеки, който ще има възможност да ги опита, със сигурност ще пожелае повече.

Резюме:

1. Наан се прави от бяло брашно, докато парата се прави от пълнозърнесто брашно. 2. Киселото мляко се добавя към Naan, за да му придаде по -голям обем и дебелина. Парата, от друга страна, е мека и люспеста. 3. Наан се пече на каменна фурна или тава, без да се използва олио за готвене. Paratha, от друга страна, използва олио за готвене, когато ги печете.

Вижте повече за: