Разлика между меласа и сироп

Меласа срещу сироп

Времето беше, когато човек ядеше всякаква годна за консумация храна, която можеше да намери, консумирайки я сурова. Тогава той откри огъня и осъзна, че храната има по -добър вкус, когато се сготви. С времето той открил други начини за приготвяне на храна; готвене по различни начини за производство на храна с разнообразни вкусове. С течение на времето вкусът на човека към храната става все по -сложен и той разработва процедури и средства, които да задоволят желанието му. Той разработи нещо за сладка храна и намери начин да създаде захар, която може да добави към нежната храна, която иска да подслади. Така сиропът и меласата се появяват чрез стремежа на човека да задоволи сладкия си зъб. Сиропът буквално означава нещо изпито, което идва от арабската дума „шараб“, което означава „питие“. Арабските напитки са подсладени. Така че, когато думата стигна до Запада, тя се наричаше гъста, сладка течност. Сиропът се получава чрез комбиниране на захар и вода или чрез естествено намаляване на соковете от тръстика, сорго, царевица и плодове. Може да се направи чрез разтваряне на захарта в гореща или студена вода или чрез кипене, докато се образува на кристали. Има много видове сироп, които се използват за приготвяне на храни, напитки и лекарства, както и за производството на други промишлени продукти. Някои от тях са:

Прост сироп, който се прави с гореща вода и захар и се използва за сосове, гарнитури и консерви. Ароматизиран сироп, който се прави чрез добавяне на аромати в обикновен сироп и се използва за приготвяне на ароматизирани напитки. Gomme сироп, който се прави със захар, вода и арабска гума като емулгатор и се използва в смесени напитки. Златен сироп, който е страничен продукт от кристализацията на захарта. Меласа, която е лепкав и дебел страничен продукт от преработката на захарна тръстика или захарно цвекло.

„Меласа“ идва от португалската дума „melaco“, която идва от латинската дума „mel“, което означава „мед“, тъй като вкусът и консистенцията приличат на тази на меда. Освен от захарна тръстика и цвекло, тя може да бъде направена и от грозде, фурми, нар, черници и рожков. Произвежда се чрез извличане на сока от захарната тръстика чрез раздробяване или пасиране. След това сокът се вари, за да се получи концентрат и да кристализира захарта. Така се получава първата меласа с най -високо съдържание на захар. При варенето му за втори път се получава втората меласа, която има леко горчив вкус. Третото кипене произвежда меласа от черна лента, която има по -малко съдържание на захар, но съдържа определени количества витамини и минерали.

Резюме:

1. „Сироп“ идва от арабската дума „шараб“, което означава „питие“, докато „меласа“ идва от португалската дума „мелако“, което означава „мед“. 2. Сиропът е смес от захар и вода, докато меласата е страничен продукт от процеса на производство на захар. 3. Меласата е вид сироп. 4. И двата се използват като основа за храни и напитки, но сиропът може да бъде направен чрез просто смесване на захар и вода, докато меласата се прави чрез кипене на сока от всички налични плодове.

1 коментар

  1. При приготвяне на торта мога ли да използвам скруп вместо меласа ??

Вижте повече за: