Разлика между мока и кафе

Мока срещу кафе

Кафето е растение, което се култивира в предимно тропически и екваториални страни по света, особено в Африка, където може да се намери най -търсеният вид, C. Arabica. Той произвежда плодове, които при сушене и печене се наричат ​​кафе на зърна, една от най -търгуваните стоки в света.

Печените кафени зърна се смилат и варят, за да се получи напитка, която също се нарича кафе. Една от най -консумираните напитки в света, кафето се пие заради неговия стимулиращ и енергизиращ ефект, който се дължи на кофеина, който съдържа. Той е бил използван в религиозни церемонии в африканската страна Йемен, където се смята, че е бил консумиран за първи път. Оттам практиката на пиене на кафе се разпространи в Новия свят през Турция и Европа. Кафето се приготвя по няколко различни начина; това може да стане чрез кипене, с помощта на перколатори, чрез накисване и с помощта на автоматични кафемашини. Тези методи произвеждат различни видове кафе, всеки с различен вкус и текстура. Вкусът на кафето е допълнително подобрен чрез добавяне на други съставки към варенето и той е представен по много начини, всеки от които има свое име. Някои от най -популярните кафета са:

Еспресо, което е по -дебело и има висока концентрация на сметана или пяна. Капучино, което е смес от еспресо, горещо мляко и задушена млечна пяна. Кофеин, който се приготвя с кафе без кофеин. Ледено кафе, което е кафе, приготвено студено вместо горещо. Турско кафе, което се вари бавно в гореща вода три пъти, за да се получи гъста пяна. Кафе лате, което се прави чрез смесване на задушено мляко и кафе. Мока или кафе мока, което е вид кафе лате.

Мока се приготвя чрез смесване на една част еспресо с две части задушено мляко и добавяне на шоколад на прах или сироп. Шоколадът може да бъде тъмен или млечен шоколад и може да бъде подсладен или неподсладен. Може да има обичайната си млечна пяна или пяна отгоре или да се използва бита сметана. Все пак други хора искат разнообразни гарнитури на мока, използвайки канела, блатове и шоколад на прах. Други сиропи могат да се добавят за производство на различни видове кафе мока.

Варата е получила името си от град Мока, Йемен, където се произвежда разнообразие от кафе, което също се нарича мока. Кафето, от друга страна, получи името си от арабската дума „qahwa“, което означава „кафе“.

Резюме:

1. Кафето е растение, което произвежда кафе на зърна, което при сушене, смилане и варене създава напитка, наречена кафе, докато мока е разнообразие от кафееното растение и вид варене на кафе. 2. Кафето може да се приготвя по различни начини, докато мока, който е вид кафе, се приготвя чрез смесване на кафе, мляко и шоколад. 3. Терминът „кафе“ произлиза от арабската дума „qahwa“ или „кафе“, докато терминът „mocha“ е получен от мястото, където се отглеждат различни растения и където кафето е било консумирано за първи път, Mocha, Йемен.

Вижте повече за: