Разлика между сладолед и шербет

ice-creams-pd Сладолед срещу Шербет

Сладоледът е популярен полу замразен млечен продукт, често яден като десерт и известен като „великият американски десерт“. Произвежда се предимно от мляко, сметана, захар и някои овкусители, като основни съставки за най -основната му форма. С течение на времето обаче са формулирани много рецепти, които включват други съставки, като яйца, плодове и оцветители.

Терминът сладолед има различни нюанси на значения, в зависимост от страната; или понякога имената могат просто да се отнасят до различните стилове, които могат да бъдат представени, например замразено кисело мляко, сорбет, хербет, замразен крем и сладолед. Шербетът е много подобен на сорбет, но за разлика от сорбета, той съдържа много миниатюрно количество мляко (около 1,2%), докато сорбетът не съдържа мляко или други млечни продукти. Извън САЩ сортовете шербет и сорбет са по същество едно и също нещо, но в рамките на консумацията в САЩ шербетът съдържа някакъв вид млечен продукт в малки количества, например сметана, млечни мазнини или масло от мазнини; обикновено съдържанието на млечни мазнини не надвишава 3 %.

Сладоледът е категоризиран в следните подвидове, а именно: Премиум, обикновен, икономичен, лек и сладолед с намалено съдържание на мазнини. Премиум сладоледът съдържа от 11 до 15 процента маслена мазнина, което означава, че е по-гъст и има по-висок брой калории. Той е особено популярен със своя „гурме“ аромат. Докато икономичният тип съдържа точно 10 процента маслена мазнина, обикновеният тип съдържа между 10 и 11 процента мазнини. Използваните ароматизанти са стандартни и този тип обикновено се използва за млечни шейкове. Лекият сладолед съдържа 50 % по-малко маслена мазнина от обикновения сладолед, докато намаленото съдържание на мазнини се предвижда да има 25 % по-малко мазнини от обикновения сладолед.

Шербетът е „сладолед“ на плодова основа, приготвен чрез смесване на плодово пюре и ароматизатори с 2 % или по-малко масло. Като цяло сладоледът и шербетът се правят по подобен процес и се различават само от съставките, които влизат в двата продукта.

Шербетът се прави чрез смесване на плодов сок, плодове, някои ароматизатори, стабилизатор като зеленчукова смола и малко сметана. Сместа се загрява при много висока температура (много кратко), за да се подобрят вкусовете и качеството на крайния десерт. За да стане съдържанието с еднаква текстура, сместа се хомогенизира и след това се охлажда и се държи няколко часа, така че да може да „остарее“. След това сместа се замразява, първо с разбъркване до частично замразяване, а след това без разбъркване за втвърдяване на крайния продукт.

Резюме: Сладоледът съдържа почти 50% мляко или сметана, докато шербетът съдържа максимум 2% сметана или мляко. Сладоледът се основава на млечни продукти, като мляко, сметана или маслена мазнина, докато шербетът се основава на плодово пюре. Сладоледът е категоризиран в пет стила въз основа на съдържанието на маслена мазнина, докато шербетът има само един стил на категоризиране.

13 коментара

 1. Наистина ли! Не знаех, че шербетът има мляко.

 2. Попитайте захарта си, тежки докторе! ЯХХХХ!

 3. Имам въпрос. Мога да ям сладолед и да надуя малко с лека стомашна болка, но ако ям шербет, имам толкова много чревни болки, че почти трябва да отида в болницата. (Имам тенджери и синдром на пропускливото черво и всички други страхотни неща, които вървят с това.)

  Та въпросът ми е защо шербетът ме притеснява повече от обикновения сладолед?

  • Това може да е непоносимост към яйца или евентуално плодов сок. имате ли алергия или непоносимост към определени храни?

  • Вероятно поради количеството киселина в шербета. Плодовете имат естествени киселини, а някои са много кисели. 50% мляко в сладолед ще анулира киселината.

  • О, мой честен съвет би бил да стоите настрана от двамата. Може би опитайте Halo.

 4. Имах проблеми със слуз-флем- и постоянно се чудех защо. Леденият крем причинява натрупване на слуз-фелм върху белите дробове, което води до кашлица. Ето защо търся 2 в, ако мога да ям Шербърт без същия проблем. Разбрах, че Шербърт също има мляко. Може би сега Сорбет ще опитам. Ще видим.

Вижте повече за: ,