Разлика между тежка сметана и мътеница

Защо някои рецепти изискват тежка сметана, а не лека сметана? Може ли мътеница да се използва като жизнеспособен заместител на тежка сметана? Сметаната за биене същата ли е от тежката сметана? Трябва да знаете каква храна ядете или да ги използвате за готвене. Това осъзнаване и знание какво е това, което ще ви помогне да направите правилния избор, защото готвенето е изкуство и всяка форма на изкуство изисква прецизност. Стигайки до нашата тема на часа, някои казват, че мътеница може да се използва като заместител на тежкото мляко, докато някои казват, че не могат да се използват взаимозаменяемо, защото и двете са много различни неща. За да ви изясним нещата, ще разгледаме някои основни разлики между две от най -важните съставки в печенето, наред с други неща.

Какво представлява тежкият крем?

Тежката сметана, която също се използва чрез сгъстена сметана или тежка сметана за разбиване, е една от най-често срещаните и широко използвани съставки за печене, обикновено направени от високомаслена, гъста част от прясното мляко, която се издига отгоре, за да бъде изстъргана по-късно. Кремовете се характеризират естествено със съдържанието на маслена мазнина. За да бъде сметана определена като сметана за разбиване, тя трябва да съдържа поне 30 процента съдържание на мазнини. На опаковката бита сметана обикновено пише на етикета 30 до 35 процента маслена мазнина, докато тежката сметана се състои от около 36 до 40 процента съдържание на мазнини, което е по -високо от останалите сортове сметана.

Тежката сметана, поради по -високото си съдържание на мазнини, има по -богат вкус, но също така добавя допълнителната мазнина, която всеки се опитва да намали. От сладоледи до сосове за тестени изделия до торти, различни рецепти изискват малко до повече количество течна сметана. Първо, той се разбива по -добре поради високото съдържание на мазнини и второ, може да издържи на силен огън, без да се подсирва, което го прави идеална съставка в сладкиши и шоколади. Всъщност тежка сметана може да се намери в голямо разнообразие от режими на готвене, като бисквити, сладкиши, супа, супи, дресинг за салата, пълнежи за сладкиши и др.

Какво е мътеница?

Мътеница е ферментирал, култивиран млечен продукт, подобен на натуралното кисело мляко, често използван в готвенето по целия свят. Много различни култури по света имат една или друга версия на това мляко, което е вкиснато от млечнокисели бактерии. Но мътеница, която купувате в магазините тези дни, не е чисто традиционната мътеница, защото е пастьоризирана и хомогенизирана. Традиционно мътеница се правеше от сметана; това беше течността, останала след разбъркване на маслото от сметаната. Днес те се произвеждат предимно чрез инокулиране на хомогенизирано нискомаслено мляко с млечнокисела култура за стимулиране на класическата мътеница.

Особено в Индия, мътеница е класическа освежаваща лятна напитка, приготвена с кремаво кисело мляко и подправки, и наричана най -вече „хаас“ в Северна Индия. Въпреки това, той носи много имена в различни региони на Индия. Сирене, приготвено от мътеница, наречено кварк, е основно в немската, скандинавската и източноевропейската кухня. Но не забравяйте, че мътеница има по -високо киселинно ниво от млякото или сметаната и е по -тънка, така че лесно се изкривява при нагряване, за разлика от течната сметана. Прахообразна или изсушена мътеница, най -вече налична в кутии, се използва най -вече за печене.

Разлика между тежка сметана и мътеница

Основи

- Тежката сметана, понякога наричана тежка сметана за разбиване, е гъстата част от млякото, която идва на върха и която се изстъргва по -късно за употреба. Произвежда се от високомаслената част на прясното мляко и се използва широко в готвенето, особено в печенето. Мътеница, от друга страна, е ферментирало, култивирано мляко, подобно на естествено кисело мляко, традиционно направено от сметана, като течността, останала след разбъркване на маслото от сметаната.

Вкус и текстура

- Тежката сметана, благодарение на по -високото си съдържание на мазнини, е по -гъста и има богат сладък и кремообразен вкус, но не много сладък, тъй като не съдържа никаква добавена захар. Кремовете с по -високо съдържание на мазнини са склонни да имат по -добър вкус и да имат по -богата текстура. Мътеница, от друга страна, е с по -тънка текстура и има отличителен маслен, но остър вкус и е придружен от кисел вкус.

Съдържание на мазнини

-Тежката сметана е млечно производно с високо съдържание на мазнини, което съдържа най-малко 36 процента млечни мазнини или повече. Опакованата тежка сметана обикновено се състои от около 36 до 40 процента съдържание на мазнини, което е по -високо от другите сортове сметана. Мътеница, от друга страна, е нискомаслен млечен продукт, получен чрез инокулиране на хомогенизирано, нискомаслено мляко с млечнокисела култура, за да се стимулира класическата мътеница. Повечето търговски мътеници, продавани на пазара, обикновено съдържат не повече от 2 процента млечна мазнина.

Тежък крем срещу мътеница: Сравнителна таблица

Резюме

Докато тежната сметана и мътеница са популярни млечни производни, използвани в различни режими на готвене, особено при печене, тежката сметана съдържа повече мазнини, докато мътеница има по -ниско съдържание на мазнини. И тъй като мътеница е с ниско съдържание на мазнини, би било трудно да се направи бита сметана само от мътеница. Някои рецепти изискват високо съдържание на мазнини, така че мътеница не може да се използва като заместител на тежка сметана в такива рецепти. Мътеникът се използва най -вече като ароматизатор, докато тежкият крем се използва в голямо разнообразие от рецепти, от сладоледи до сладкиши до супа, сладкиши и бисквити.

1 коментар

  1. Добра работа

Вижте повече за: ,