Разлика между Хек и Полок

Хейк срещу Полок

Рибата е една от основните храни, които консумираме всеки ден, но често приемаме за даденост откъдето идват. В много части на света бялата риба се консумира ежедневно. „Бяла риба“ е често използван термин в риболова по отношение на видове, които живеят и се добиват близо до дъното на морското дъно (известни също като дънни риби). Те включват обикновената треска и пикша. Хек и Полок са две други по -малко известни сортове бяла риба.

Рибата хек е малка, плитка вода риба, която е класифицирана като бяла риба. Хекът идва от семейство Phycidae, което е ред на Gadiformes. Той расте до около 3 фута на дължина и тежи около 8 паунда., Но по -големите екземпляри не са нечувани да достигнат до 60 паунда. Този вид остава в дълбоководни води през по -голямата част от деня и се издига на по -голяма дълбочина през нощта. Те се хранят с по -малките риби и друга малка плячка, която може да бъде намерена в подобни дълбочини, които обитават. Местообитанието им варира до 350 метра в дълбочина. Мъжките и женските от Хейк са трудни, ако не и практически неразличими без внимателен контрол. При хвърляне на хайвера яйцата на хек изплуват на повърхността на водата. След като се развият ларвите, младите мерлузи ще се преместят по -дълбоко в морето до около 200 метра. Продължителността на живота на хек може да достигне приблизително 14 години.

В света има около 12 вида хекове, като най -забележителният е аржентинският мерлуз, намерен в Аржентина (както и части от Уругвай); европейският хек в Средиземно и Черно море (предимно Франция, Гърция, Италия, Испания); Offshore Hake, който е често срещан в САЩ; южният хек, намерен в Чили и Перу; и плитководният и дълбоководен хек, както местни в Южния Атлантик. Това са най -познатите и използвани в търговската мрежа видове, събрани като продукция на отделните им места. Хващането на мерлуза се извършва предимно чрез тралиране (за дълбоководен хек) и брегово траляне или дълъг риболов.

Плитките и дълбоководни хекове са особено търсени, особено в райони на Европа като Португалия и Испания. Само в Испания хекът съставлява около 25-30 % от годишната консумация на риба в страната. Франция и Италия също са забележителни в това колко хек се консумира годишно. Хекът обикновено се разпространява като пресен или замразен, като филе или пържола и като осолен или пушен.

Минтай (наричан също погрешно наричан „Полак“) е разновидност на бялата риба от рода Polachius. Всъщност има два вида Polachius: Polachius и Virens; обаче и двете обикновено се наричат ​​риба минтай. И двата вида Pollachius могат да нараснат до около 3 фута на дължина или около това и да тежат около 40 кг. Разликите между двата вида могат да бъдат очевидни в дължината на челюстта им (като Полахий има по -дълга долна челюст) и цвета на люспите им, тъй като Полахий има кафяв или златист оттенък (с по -тъмен нюанс по гърба), докато Virens има сребрист оттенък със зеленикав оттенък по гърба. Има и други видове, посочени като минтай, но не са от рода Pollachius. Те включват минтай от Аляска и норвежки минтай. И двамата обаче принадлежат към рода Theragra, който е свързан с род Pollachius от семейството си Gadidae.

Минтай не беше толкова популярен като бяла риба до последните години поради прекомерния улов на треска и пикша. Поради това Полок се е увеличил в търсенето, вместо просто да бъде алтернатива на Треска и пикша. Преди това беше особено популярен в Норвегия, но се радваше на по -голямо потребление в Германия, Корея и Обединеното кралство. Минтаят се разпространява или пресен или замразен, нарязан предимно като филета, въпреки че се приготвя и като смлян, осолен или пушен.

Резюме:

1. Хейк и Полок са и двата вида бяла риба. 2. Има около 12 вида мерлуза в сравнение с 2 от минтай (Аляска и норвежкият минтай всъщност са от различен род). 3. Хейкът е популярен в райони на Европа като Франция, Италия, Португалия и Испания; Полокът е популярен в Аляска и Норвегия, но нараства търсенето в райони на Германия, Корея и Обединеното кралство като алтернатива на треска. 4. И хекът, и минтаят се разпространяват както пресни или замразени, така и на парчета филе и пържола и се приготвят като осолени или пушени.

1 коментар

  1. мисля, че има грешка в числото (8 фунта?) във втория параграф?

    „Той расте до около 3 фута на дължина и тежи около 8 паунда., Но по -големите екземпляри не са нечувани да достигнат до 60 паунда.“

Вижте повече за: ,