Разлика между зелен чай и черен чай

tea Зелен чай срещу черен чай

Според проучвания и доказателства, налични от археолозите, тази практика е съществувала отпреди половин милион години. Известно е, че азиатските страни като Китай и Индия са сред първите, които отглеждат чай. Има около четири основни вида чай, включително зелен чай, черен чай, улун и бял чай. Има няколко разновидности, произхождащи от тези основни видове, ароматизирани или билкови. Тъй като чаените листа са твърде деликатни, за да бъдат събрани от машини, те се берат най -вече на ръка.

Най -популярният вид чай в страните по света е черният чай. Черният чай се прави от пъпките и бебешките листа на растението Camellia Sinesis. След като бъдат събрани и изсушени, листата се ферментират напълно или се окисляват, за да дадат черен чай, силен аромат, който е донякъде горчив. Вкусът обаче може да се определи и от климата, вида на почвата и местоположението, където се отглежда чаят. Разновидностите на черен чай включват Ърл Грей и Пекой. Въпреки че зеленият чай се прави от същите бебешки листа от растението Camellia Sinesis, той не преминава през процес на ферментация.

Чай е известно, че има много ползи за здравето, например съдържащите се в него антиоксиданти, наречени флавоноиди и полифеноли. Известно е обаче, че зеленият чай съдържа най -силната концентрация на мощните антиоксиданти, особено полифенолите, които се освобождават от свободните радикали в тялото, които са отговорни за клетъчната смърт и промяна, както и за подправяне на генетични вещества (ДНК). Свободните радикали се срещат естествено в тялото, но могат да се произвеждат и от външни фактори като радиация.

Зеленият чай е особено популярен в Китай, Япония, Тайланд и Индия. Използва се като стимулант и диуретик в традиционните медицински лечения в Индия и Китай . Традиционно се използва и за лечение на излишния стомашен газ, контролиране на телесната температура и регулиране на кръвната захар, почистване на храносмилателния тракт и поддържане на подходящо психично здраве. Ползите за здравето от зеления чай са изследвани широко при хора, но са проведени и лабораторни експерименти. Известно е, че зеленият чай има по -значителни ползи за здравето от черния чай главно поради по -високата си концентрация на полифенолни антиоксиданти. Заслужава да се отбележи, че проучванията показват, че тези ползи за здравето могат да бъдат постигнати с редовна консумация на подходящи количества чай.

Резюме: 1. Черният чай е по -популярен и по -широко консумиран от зеления чай. 2. Въпреки че и двете са направени от едни и същи растителни листа, черният чай се прави от ферментиралите изсушени листа, докато зеленият чай се прави само от изсушени листа. 3. Черният чай обикновено има по -силен вкус и има малко по -горчив вкус от зеления чай, който има тревен вкус. 4. Зеленият чай има по -високи концентрации на полифенолни антиоксиданти от черния чай.

Вижте повече за: ,