Разлика между женшен и зелен чай

ginseng Женшен срещу зелен чай

Известно е, че практиката на пиене на чай произхожда от азиатските страни, особено Индия и Китай . Четирите основни сорта чай включват черен чай, зелен чай, чай улун и бял чай. Чаят от женшен е билков сорт, произведен от растението Женшен. Твърди се, че няколко вида чай имат някакви лечебни свойства за широк спектър от заболявания в човешкото тяло. Виден сред тях е женшенът.

Женшенът е един от различните видове бавнорастящи растения, които включват ягоди и много други. Той има дълги, месести корени и пет листчета, съставляващи листа. Интересната прилика на корените на женшен с човешкото тяло му носи името, което на китайски означава „подобие на човек“. Почти всяка част от растението може да се използва за приготвяне на чай от женшен, например от корените му, когато е на прах или от резници от всяка друга част, но се счита за много полезен, когато коренът се използва за приготвяне на чай. Растението съдържа значително количество химическо вещество, наречено Ginsenosides, особено в корена. Чаят се накисва във вряща вода за около пет минути, преди да е готов за пиене. Чаят има горчив вкус, въпреки че има сладък вкус, когато се отпие отначало. Въпреки че женшенът се счита за лек за много болести, не е имало убедителни проучвания за неговите лечебни свойства, но въпреки това много хора по света все още го консумират редовно. Той е особено популярен заради свойствата си за облекчаване на стреса.

Зеленият чай е сорт чай, произведен предимно от листата на растението Camellia Sinesis, които са били подложени на минимално окисляване при преработката. Подобно на женшен, той е известен с произход от Азия, по-специално с Китай и се свързва с много азиатски култури, от Япония до страните от Близкия изток. В страни, където се отглежда зелен чай, са създадени различни сортове чай и те могат да се различават значително поради различните условия на отглеждане, прибиране на реколтата и преработка. Той има дълъг списък от предполагаеми ползи за здравето и благосъстоянието и някои проучвания са успели да установят, че редовната консумация може действително да намали шансовете за сърдечни заболявания и да предотврати или забави растежа на някои видове рак. Повечето от тези ползи произтичат от силните антиоксиданти, съдържащи се в зеления чай, известни като полифеноли.

Резюме: 1. Чаят от женшен се прави от растението женшен, докато зеленият чай е от растението Camella Sinesis. 2. Чаят от женшен се произвежда предимно от корените на растението, докато зеленият чай се прави единствено от листата на растението Camellia Sinesis. 3. Въпреки че и двата чая имат антиоксидантни и анти канцерогенни свойства, женшенът се насърчава като средство за премахване на стреса, докато зеленият чай се насърчава като превентор за сърдечни заболявания.

Вижте повече за: , ,