Разлика между Flan и Crème Brulee

Крем брюле и флан (крем крем карамел) са двата най -любими десерта с крем за край на вкусна храна. И двете тези десертни кремове имат своите корени в Европа и не са популярни в целия свят. По принцип те имат една и съща формула на съставките и придават почти същите аромати и това прави трудно разграничаването на двете. Съществуват обаче някои ключови разлики, главно в съотношението на съставките, начина на приготвяне, начина на сервиране и допълнителни компоненти като гарнитури и покрития.

Какво е крем брюле?

Crème Brulee е десерт от печен крем, сгъстен със сметана, жълтъци и ванилови екстракти. Но тези съставки могат да се различават. Други ястия могат да съдържат сметана и жълтък като сгъстители. Десертът се приготвя на основа за крем, подобен на пудинг, докато захарта се поръсва и се запържва с факла, за да образува твърд карамелизиран слой върху крема. Крайният резултат ще бъде копринено гладък, богат и сладък крем с лъскава текстура, готов за завършване на вкусно ястие. Crème Brulee използва основно комбинация от тежки и леки кремове, жълтъци, захар и ванилови екстракти. Името crème Brulee всъщност е френски за „изгаряне на крем“.

Crème Brulee обаче е сложна рецепта, точно като flan (крем карамел). Любителската готварска печка трябва да очаква от 3 до 5 часа, за да се отличи в нея. Когато човек свикне, подготовката може да отнеме дори по -малко от 2 часа. Обичайните съставки на крем брюле включват 1 ½ чаша тежка сметана, чаша лека сметана, ¼ чаша захар, чаена лъжичка екстракт от ванилия и големи яйца.

Какво е flan?

Другото наименование на флан е крем крем карамел - крем, приготвен от сметана, мляко, захар и жълтъци, докато се пече в рамекини, облицовани с карамелен сос, докато получи мека текстура. Основната разлика се състои в съотношението на съставките, което е важно, за да се избегне компрометиране на богата текстура и идентичност на крема. Твърде много захар например може да компрометира текстурата, както и твърде много сметана или мляко и жълтъци.

Подготовката на флана, подобно на крем брюле, може да отнеме много от вашето време, така че очаквайте да отнеме няколко часа, за да овладеете десерта. По принцип съставките включват ¼ чаша вода, чаша захар, ¼ чаена лъжичка канела, 1/8 чаена лъжичка индийско орехче, ½ чаена лъжичка екстракт от ванилия и големи яйца. Съотношението на съставките може да се различава от едно ястие до друго.

Ключови разлики между флан и крем брюле

Метод за готвене/печене

Тези сладкиши се приготвят предимно на тих огън, докато се пекат в предварително загрята фурна. Голяма част от подробностите са обяснени в гореспоменатите препоръчани видеоклипове в YouTube за това как да се приготвят тези десертни кремове.

Съставки

Crème Brulee е направено основно от сметана, жълтък, захар и ванилови екстракти и флан (сметанов карамел) също от сметана или мляко, ванилия, захар и жълтъци. Съставките обикновено са идентични, но се различават пропорционално при приготвянето на тези десерти. Покритията и покритията също се различават. Всички те са удебелени с жълтъци.

Топингите различават главно крем брюле и крем карамел (флан). Например, фланът се характеризира с мек карамелен слой отгоре, докато крем брюле има твърд карамелен слой, създаден чрез добавяне на гореща или печена захар, която оставя коричка. Тези гарнитури обаче могат да варират в зависимост от културния произход на пустините, ако това е например латиноамериканска или френска кухня.

Текстура

Структурата на десертите с крема също ги отличава. Crème Brulee има деликатен слой карамел. Начинът, по който е приготвен със сметана, екстракт от ванилия и жълтъци, докато се пече в основа за крем, подобен на пудинг, му придава уникална текстура. След това се охлажда и захарта се поръсва и се запържва с факла, за да се получи карамелизирана текстура.

Флан, от друга страна, е приготвен с жълтъци, ванилия, мляко или сметана, за да му придаде мек карамелен слой. Неговата текстура може също да зависи от произхода му. Например, един европейски фланец може да бъде гарниран с карамелизирана захар, докато латинският е потопен в млечен карамелен сироп.

Сравнителна таблица за flan Vs. крем брюле

Резюме на флан и крем брюле  

  • Крем брюле и крем карамел (флан) са две популярни десертни кремове
  • Те са направени основно от същите съставки, но в различно съотношение
  • Crème Brulee има твърд карамелизиран слой, докато фланът има мек слой
  • Crème Brulee е френско име за изгорял крем, поради което има захарна кора, направена чрез изгаряне или печене на захар
  • И двете отнемат време, за да се подготвят специално за аматьори
  • Те се приготвят в предварително загряти фурни и се пекат на лек огън, но фланът може да се изпече с главата надолу
  • Crème Brulee обикновено се сервира в ястия, докато фланът се сервира като самостоятелен
  • Докато десертите са направени от същите съставки, те се различават главно по гарнитури или покрития и по методи на приготвяне.

2 коментара

  1. Мисля, че ще се придържа към приготвянето на ангелска торта и няма да отварям фурната, в която я пека, за да не се дестабилизира и да стане нещо друго!

  2. Помислете, че в първия параграф има правописна грешка. Трябва да бъде „... сега са популярни по целия свят“. вместо „... не са популярни“.

Вижте още за: ,