Разлика между кнедли и вонтони

Кнедли срещу Wontons

Кнедли и вонтони са топки, направени от тесто. Wontons се считат за вид кнедли, тъй като кнедли могат да бъдат празни вътре или пълни. Когато кнедли се пълнят вътре с някакъв специфичен пълнеж, те понякога се наричат ​​wontons.

Кнедли Кнедли са основно топчета от тесто, които могат да бъдат направени от брашно или хляб или картофи и се готвят чрез задушаване, пържене, варене, задушаване или печене. Те могат да бъдат пълни с риба, месо или зеленчуци. Някои кнедли могат да бъдат просто топчета тесто с други съставки, смесени в тестото, без пълнеж вътре, например нещо като ньоки, или могат да бъдат пълнени и затворени в листа, сладкиши, тесто или тесто като уонтони. Те могат да бъдат както пикантни, така и сладки. Те се използват както като солено ястие, така и като сладкиш. Кнедли могат да се консумират в сос, в супи или яхнии, или могат да се ядат като ястие сами. В китайската кухня има много различни версии на кнедли като Хар Као, Свински кок, Siew Mai, Кристален кнедли и др. Нека да разгледаме някои вариации.

Джаози Джаози е пълен с месо, най -често смляно свинско, пилешко, говеждо, агнешко, риба и скариди или смесени зеленчуци, които са нарязани. След това тези пълнежи се увиват в тесто и се варят или приготвят на пара. Те имат по -дебела кожа от обичайните кнедли и са оформени по различен начин; те са по -дълги и са опаковани по различен начин.

Guotie Когато jiaozi се пържи плитко, той се нарича guotie. Tangyuan Tangyuan са сладки кнедли, по -малки по размер и са пълни с паста от сладък сусам, червен боб или фъстъци. Те са направени от брашно от лепкав ориз. Кнедли не са само китайска храна. Техните вариации се използват в много други страни, като dim sims на Австралия, fufu в Гана, souskluitjies на Южна Африка, тортелини и равиоли на Италия и др. Wontons Основната разлика между кнедли и wonton винаги е запълнена. Те са направени от тесто от пшенично брашно, тънка 10 см квадратна обвивка за сладкиши се разстила в дланта ви и след това се пълни с кайма свинско месо и скариди на кубчета. Подправя се с кайма лук, чесън, соев сос и сусамово масло. След това те се компресират заедно като сноп и се запечатват с потапяне на пръста във вода и разтриване от вътрешната страна на вонтона, за да се запечата брашното. Сервират се със супа или са пържени дълбоко. Те имат много вариации във формата. Някои са като правоъгълни триъгълници, други са сферични и т.н. В Китай всеки регион има различна вариация на wonton. Нека да проверим някои вариации. Xiao Huntun Те са много малки с по -малко пълнене и бързо запечатани, за да образуват смачкана форма. Сервират се със супа. Чао Шоу Сервират се като ястие, наречено вонтони от червено масло. В това ястие уонтоните се сервират със сос от чили и масло и сусамова паста. Wontons също се срещат в различни вариации в различните страни. В Канада и САЩ те са пържени вонтони и рангусти, равиоли в Италия и т.н.

Резюме:

Основната разлика между кнедли и вонтони е, че вонтоните винаги са пълни с някакъв пълнеж от месо или зеленчуци, докато кнедли могат да бъдат пълнени или съставките могат да бъдат смесени с тестото и оформени като топки.

Вижте повече за: