Разлика между сирене и масло

Сиренето и маслото са млечни продукти и основната им съставка е млякото. Маслото обаче използва млечна мазнина, докато сиренето е предимно млечен протеин. Процесът на производство на сирене е различен. Ензимният сирище се добавя към млякото, за да се подсуши и да започне процеса на производство на сирене. Приготвянето на сирене е процес на коагулация, докато производството на масло е процес на разделяне. Използването на сирене и масло в кулинарния свят също се различава. Те служат за различни цели, защото по същество те са различни продукти.

Какво е сирене?

Сиренето е коагулирано или изварено мляко. Сиренето може да бъде направено от различни видове мляко, включително крави, биволи, кози, камили, елени и дори овце. Днес сиренето се произвежда предимно от краве мляко, защото е по -евтино. Традиционно някои често използвани днес сирена, като моцарела, идват от биволско мляко. Вкусът и текстурата на сиренето могат да варират в зависимост от различните добавки, използвани в процеса на втвърдяване.

Ароматите на сиренето варират от леки до средни и остри или дори изключително остри. Сирене като чедър може да се побере във всички диапазони от меки до остри. Структурата на сиренето варира от мека до полумека и твърда. Меките сирена са меки, а твърдите са с по -силен вкус. Сиренето се използва за приготвяне на сосове и може да се настърга като заливка. Сиренето се запазва добре и някои сирена узряват с възрастта.

Какво е маслото?

Маслото се различава от сиренето в производствения процес. Млякото се отделя, когато се прави масло. Мазнините се отделят от мътеница или течност. Млечната мазнина се смесва с казеин и млечен протеин. Маслото се прави с ферментирало или неферментирало мляко. Понякога се добавя сол.

Маслата могат да имат различни вкусове, вариращи от меки до солени. Чесън или лимон и други аромати могат да се добавят към маслото.

Видовете масло включват осолено или несолено, култивирано и избистрено масло, както и веганско масло и джинджифил.

Разлика в употребите и стойностите на сиренето и маслото

Сиренето е добавка към много италиански ястия и сосове от сирене. Сиренето се използва като намазка и гарнитура. Маслото се използва за готвене и печене и осигурява съдържанието на мазнини за много рецепти. Сиренето е с по -ниско съдържание на мазнини и калории, но богато на минерали и витамини. Маслото е предимно мазно и има високо съдържание на калории. Сиренето е добър източник на калций за здрави зъби и кости. Маслото съдържа някои здравословни мастни киселини, които помагат за здравето на щитовидната жлеза.

Експертите в областта на диетата и храненето предпочитат сиренето за ползите за здравето, които предлага. И двата продукта имат витамини и хранителни стойности, но сиренето има по -малко калории и помага за намаляване на появата на остеопороза. Маслото, поради съдържанието на мазнини, не се смята за толкова здравословно, освен ако не се спазва диета с високо съдържание на мазнини.

Таблица за сравнение на сирене и масло

Обобщение на разликите и приликите между сирене и масло

  • Сиренето и маслото са класифицирани като млечни продукти.
  • Те произхождат от една и съща основна съставка, мляко, но процесът, през който преминават, за да достигнат крайната си цел, е различен.
  • Сиренето има по -голямо разнообразие от видове и вкусове.
  • Маслото и сиренето са част от различни кулинарни изкушения.
  • И двата млечни продукта имат здравословни минерали и витамини, но изглежда, че сиренето излиза на първо място като здравословен хранителен продукт.

Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

Вижте повече за: ,