Разлика между карамел и ириска

Карамел срещу Бътерскоч

Когато се разхождате по пътеката с бонбони в любимия си магазин за хранителни стоки или супермаркет, обикновено ще видите купчини сладки лакомства като карамел и ирис. Тези възхитителни продукти могат да объркат някои, особено ако не са етикетирани правилно. Те могат да изглеждат донякъде еднакви и вкусовете им не се отдалечават един от друг.

На първо място, Butterscotch е комбинация от ванилия и захар (по -специално нерафинирана захар). За леко облекчаване на сладостта на тази смес се добавят допълнителни лимонови киселини или оцет , за да се създаде уникален вкус или аромат. Карамелът е различен, защото вместо кафява се използва бяла захар . Също така не съдържа ванилов ароматизатор и други подкисляващи елементи. Освен това двата соса също се приготвят по различен начин. Butterscotch е просто кафява захар, която се загрява при 239-257 ˚F (115-125 ˚C), за да се карамелизира, докато карамелът се готви на много по-гореща топлина, достигаща до 338 ˚F (170 ˚C).

При приготвянето на ириска трябва да приготвите 1 чаша кафява захар, 4 супени лъжици. несолено масло, 1 с.л. ванилов екстракт, ¾ чаша сметана за разбиване и поне 1 ч.ч. на сол. Първо трябва да разтопите маслото и да добавите цялата кафява захар, преди маслото да се разтопи напълно. Трябва да го смесите добре, така че двете да се комбинират добре. Продължете да готвите сместа на среден огън за 3-5 минути. Понякога разбърквайте сместа до такова време , че консистенцията да стане по -течна и по -малко зърнеста. След това можете бавно да добавите сметаната за разбиване, като разбърквате за 10 минути. След като приключите, просто изключете котлона и прехвърлете готовия масленик в контейнера за съхранение. Постепенно можете да добавите екстракт от ванилия и сол, след като се охлади, за да отговаря на вашия вкус. След процеса на охлаждане можете да използвате масленика веднага.

Карамелът има по -малко съставки. Нужни са само половин чаша сметана за разбиване, 6 супени лъжици. масло и още една чаша бяла захар за приготвяне. Първо захарта се загрява в тигана и се разбива, докато топенето започне. Когато вече изглежда, че кипи, това е времето, когато можете да включите маслото в сместа. След като последният се разтопи напълно, свалете тигана от котлона и постепенно сложете сметаната, като непрекъснато разбърквате сместа, докато стане пенеста и гладка. Нужни са ви само две минути, за да се охлади, преди да го поставите в съда за съхранение. И ето го! Вашият карамел може да издържи около две седмици, ако се съхранява добре.

Резюме:

1. Butterscotch използва кафява захар през цялото време, докато карамелът използва бяла захар, въпреки че има някои редки вариации, които използват кафява захар. 2. Buttercotch има допълнително добавяне на кисели аромати на лимон и ванилия, за да противодейства на сладостта на захарта. 3. Лютикът се нагрява много по -малко от карамела. 4. Buttercotch има повече съставки от карамела.

Вижте повече за: ,