Разлика между мътеница и кисело мляко

Мътеница срещу кисело мляко

Мътеница има много подобна на тръпчивост характеристика от обикновено мляко. Това най -вероятно се дължи на наличието на някои киселини в млякото. Особено за култивираната мътеница този млечен продукт изглежда по -дебел от млякото поради изваряването, направено от утаяването на млечния протеин казеин.

Алтернативно, изписано с буквата „h“, както в киселото мляко, млякото, използвано за приготвяне на кисело мляко, първоначално се загрява до около 80ºC, за да се премахнат всички ненужни бактерии. След това температурата се понижава до около 45 ° C (113 ° F) за процеса на ферментация, при който ще се добавят бактерии. Този процес обикновено продължава между 4 и 7 часа.

По отношение на хранителната стойност мътеница и кисело мляко ясно се различават един от друг, особено в пет аспекта. Въз основа на порция от 100 г мътеница има по -малко енергия (само около 169 kJ) в сравнение с киселото мляко (257 kJ). Киселото мляко също има повече мазнини и протеини съответно при 3.3 g и 3.5 g в сравнение с 0.9 g и 3.3 g мътеница. Въпреки това съдържанието на въглехидрати е почти същото, като мътеница има около 4,8 g на порция, докато другата има 4,7 g. Съдържанието на калций в тях също е почти равно на 116 mg за мътеница и 121 mg за кисело мляко. С това киселото мляко е явен победител, като има почти всички стойности по -високи от другите. Само в аспекта на въглехидратите киселото мляко малко изостава.

Двата млечни продукта също се различават по своето бактериално съдържание. Внимавайте, това не са вредни бактерии, а добрите. Считани за пробиотици, тези добри бактерии помагат за поддържане на по -здравословно храносмилане. За мътеница ферментацията на мляко се извършва от бактерии, които произвеждат млечна киселина - streptococcus lactis и leuconostoc citrovorum, който е този, който трансформира млечната киселина в кетони и алдехиди, „двата компонента, отговорни за аромата и аромата на мътеница.

Напротив, в киселото мляко има два вида бактерии. Големите и пръчковидни бацили (L. bulgaricus или Lactobacillus acidophilus) и коки веригите на Streptococcus thermophilus. Тези добри бактерии са включени в млечния протеин, наречен казеин.

С прости думи, киселото мляко добавя живи бактерии в млечен продукт. В днешно време някои хора не могат да понасят мляко, затова някои варианти на кисело мляко се приготвят с кокосово или соево мляко. Мътеница, един от основните млечни продукти от миналото, ферментира млякото, като по този начин превръща млечните захари (лактозата, „основната млечна захар) в млечна киселина. В този процес млечнокиселите бактерии се добавят към млякото, за да настъпи ферментация за повече или по -малко от половин ден при ниски температури (69 ÀšF).

1. Като цяло, процесът на ферментация за приготвяне на кисело мляко е много по -бърз от ферментацията на мътеница.

2. Температурата на ферментация за мътеница е по -ниска в сравнение с киселото мляко.

3. Киселото мляко дава повече енергия, мазнини, протеини, калций от мътеница.

1 коментар

  1. Използваме приблизително същото количество кисело мляко при печене, когато нямаме мътеница под ръка. Наздраве!

Вижте повече за: ,