Разлика между чесън от артикул и лилав чесън

Статия Чесън срещу лилав чесън

Чесънът е една от най -често срещаните билки, които използваме в ежедневието си. Повечето обаче не са наясно с многото аспекти и богатата история, която то носи, или че има бял и лилав чесън. Известен също като Allium sativum, той всъщност е от семейство Alliaceae (което също е семейството на лука; обърнете внимание на физическата прилика), от което има няколкостотин разновидности. Сред тях са сортовете с мека шия, които включват артишок и сребърна кожа, и сортовете с твърда врата (известна още като ophioscorodon), които имат порцелан, рокамъл и странно оцветен лилав сорт. Въпреки че сортовете имат много прилики, белият и лилавият чесън също имат няколко разлики.

Всички форми на чесън имат както кулинарни, така и лечебни ползи. Поради проникващите в него антиоксиданти, той помага да се отървете от „свободните радикали“ в човешкото тяло. Свободните радикали се дължат на клетъчно увреждане, което причинява различни заболявания и влияе върху признаците на стареене. Въпреки че свободните радикали се натрупват естествено в телата ни, средата и начинът ни на живот могат значително да увеличат обема си. Замърсяване, нездравословна диета, пушене на цигари и др .; всичко това допринася за натрупването на свободни радикали. Добрата новина е, че белият и лилавият чесън помагат срещу натрупването на свободни радикали, предотвратявайки или свеждайки до минимум негативните ефекти, които те носят. Сърдечно -съдовите заболявания също са един от негативните ефекти, които белият и лилавият чесън могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на вероятността от развитие. Както бе споменато по -горе, белият и лилав чесън имат антиоксиданти, които помагат за намаляване на свободните радикали, които допринасят за развитието на сърдечни заболявания. Освен това те помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и повишаването на нивата на добрия холестерол. Редовната консумация на бял и лилав чесън подпомага притока на кръв в тялото и поддържа кръвното налягане нормално.

Белият и лилав чесън в диетата също могат да подобрят функцията на имунната система. Естествено, по -силната имунна система ще предотврати развитието на нежелани страдания, от нещо толкова често срещано като настинка до сериозни заболявания като рак. Проучванията показват, че включването на бял и лилав чесън в диетата може да намали риска от рак като рак на гърдата, дебелото черво, ларинкса и простатата.

Прекалената консумация на бял и лилав чесън също може да има отрицателни ефекти. Те могат да причинят дразнене на храносмилателната система, развитие на лош дъх и неприятна телесна миризма. Някои индивиди също са алергични както към белите, така и към лилавите сортове чесън. При контакт с чесън екстракти също могат да причинят увреждания и обриви, и излишък в тялото може да има някакъв ефект на коагулация на кръвта, което го прави по-тънки и причинява рани да продължи по-дълго.

Основните разлики с белия и лилавия чесън са в тяхната наличност и ефект при готвене. Белият чесън е по -разпространен. Чесънът с мека шия, който винаги е бял, е по -лесен за отглеждане и е по -издръжлив (въпреки това, което името може да означава). Те са по -благоприятни за корабоплаването и пътуванията. Те са склонни да имат много силен аромат и аромат. Често белият чесън има повече скилидки от лилавия.

Лилавите сортове чесън са под сортовете ophioscorodon, известни още като „твърда шийка“. Те и техните подобни като порцеланови и рокамболови видове се наричат ​​такива поради змийското стъбло, което се навива, когато расте. В сравнение с белия чесън, лилавият чесън има по -малко скилидки, но луковиците обикновено са по -големи. Лилавият чесън, или по-точно наречен лилаво-черен чесън, също има няколко сорта, като Персийска звезда, Чеснок червен, Метечи и Персийска звезда, между другото. Интересното е, че повечето от обикновения лилав чесън произхождат от бившия Съветски съюз. В сравнение с белите сортове, лилаво-раираният чесън има по-мек мирис и вкус; червеният Чеснок, например, дори има сладък нюанс. Лилавият чесън не се съхранява толкова добре, както белият чесън, но запазва вкуса си по -дълго дори след готвене.

Резюме:

1. Както белият, така и лилавият чесън имат различни лечебни ползи, най-вече благодарение на антиоксидантите и компонентите, стимулиращи имунната система в тях. 2. Повечето бели чесъни попадат под сорта мека шийка, който е по-лесен за отглеждане, има по-дълъг срок на годност и повече скилидки. 3. Лилавият чесън или чесънът с лилави ивици имат по-мек вкус и аромат, имат по-големи скилидки и запазват аромата си по-дълго.

2 коментара

  1. Получих свидетелството за чесън от приятел, тя имаше кожа за вечеря.

Вижте повече за: