Разлика между албумин и преалбумин

Албумин срещу преалбумин

Преалбуминът и албуминът са два показателя, използвани за оценка на протеиновия статус на висцерално ниво. Ако някой има някои рани, той ще се нуждае от достатъчно протеини, за да може да настъпи зарастване на рани. По този начин, ако има недохранване, както е предвидено от измерванията на предалбумина и албумина, тогава това трябва да се коригира преди всичко. Измерването на двата фактора също ще даде на лекаря представа за тежестта на настоящия дефицит.

Албуминът е протеин, всъщност един от изобилните протеини в кръвта (над половината от всички серумни протеини). Произвежда се в черния дроб и неговата стойност описва състоянието на протеини както на вътрешните органи, така и на кръвта. Това вещество е отговорно за поддържането на нормалното колоидно осмотично налягане, което помага на флуидите да текат само по съдовите пространства. По този начин намаляването на такива ще доведе до изтичане на тези течности в тъканните пространства и ще се прояви като оток.

Когато използвате албумин като тест, за да посочите хранителния статус на индивида. Трябва да се има предвид, че той има дълъг полуживот, около 20 дни и огромен серумен басейн. Поради своя полуживот, това прави албумина късен индекс на недохранване. Когато нивата на албумин спаднат под нормата, това означава, че значително количество от серумния пул е изчезнало.

По отношение на преалбумина, въпреки че е друг белтъчен индикатор, той се различава от албумина, тъй като има по-кратък полуживот. Това го прави по-чувствителен протеинов индикатор на 2-дневен полуживот. Той също се синтезира в черния дроб с основните задачи на транспортирането на протеини и свързването с протеините. В по -технически смисъл преалбуминът е наречен транстиретин, тъй като преалбуминът има подвеждаща конотация, която го прави предшественик на албумина, което определено не е така. И накрая, той има по -малък серумен пул в сравнение с албумина.

Преалбуминът трябва да бъде изследван за всички пациенти, особено за тези, които имат рани, защото това е най -добрият индекс за наблюдение на хранителния статус на човек. Не се повлиява лесно от състоянието на хидратация на пациента, за разлика от тестовете за албумин. По-краткият му полуживот дава възможност да се оцени състоянието на храненето на човек в по-кратки срокове, тъй като нивата на преалбумин могат да бъдат получени от пациента 1-2 пъти седмично. При скрининга на албумин се нуждаете от поне 3 седмици, за да отбележите надеждни подобрения на протеините, тъй като ранното повишаване на албумина през първите две седмици може да предполага различно събитие като проблеми с хемоконцентрацията (а не състоянието на хранене).

1. Албуминът има по-дълъг полуживот от преалбумина.

2. Албуминът има по -голям серумен пул от преалбумина.

3. Преалбуминът е по -добър (по -надежден) и по -бърз показател за оценка на хранителното ниво на човека.

4. Албуминът дава по -дългосрочна картина на хранителните данни на пациента, докато преалбуминът отразява промените в нивата на протеини за по -кратки срокове.

5 коментара

  1. Практически и важни концепции Много полезни при изясняване на подобни/объркващи термини !!!! Много лесно разбираем, лесен за четене, но не прекалено елементарен, нито ясен. Определено силно се препоръчва както за ученици, така и за преподаватели

    Много благодаря!! Очаквайте с нетърпение да видите повече. :)

  2. Преалбуминът и албуминът вече не се считат за точни мерки за хранителен статус въз основа на актуалната литература. Вместо това те са отрицателни протеини в остра фаза, които са по -скоро индикация за възпаление в организма.

    • Здравей Кала, Както казахте албуминът и преалбуминът вече не се използват като индикатори. Бихте ли споделили най-новата литература, която описва най-добрите показатели за недохранване на протеини с енергия при възрастни хора или хора с хронични заболявания. С нетърпение чака Лойд

  3. Страхотно е да посетите този сайт и да прочетете мнението на всички приятели по темата на тази статия, като същевременно ревностно получавам знания.

  4. Благодаря ви за краткото обяснение на ролите на албумина и преалбумина. Намерих тази статия за най -полезна.

Вижте повече за: