Разлика между айоли и майонеза

Айоли срещу майонеза

Някои хора често чуват схващането, че за да могат вашите салси и други хранителни продукти да вкусят добре, трябва да добавите малко айоли. За изненада на мнозина, след като видят айоли, те биха могли да го объркат с майонеза. Независимо от това, трябва да опитате двата продукта, за да знаете различията им.

Много готвачи възприемат описанието на айоли като приготвена майонеза, която току -що е овкусена. Ето защо мнозина се объркаха, защото винаги наричат ​​ароматизирана майонеза като айоли, дори и да не е така. Aioli трябва да използва допълнително счукан чесън и екстра върджин зехтин, за да бъде посочен като такъв. Когато човек приготвя айоли, това всъщност е почти същото като приготвянето на майонеза, но просто трябва да замените маслото от рапица в майонезата с девствения зехтин в айоли. И разбира се, трябва да добавите няколко скилидки обелен чесън в блендера.

Смята се, че добавянето на чесън е лечебно и затова е добро за здравето на човека. Оригинална рецепта от Прованс в Южна Франция, aioli е общ партньор на парченца печен картоф, варен артишок, пресни зеленчуци, морски храни на скара, най -вече прясна риба и всяко друго ястие, което се нуждае от повече аромати.

Въпреки това други готвачи се опитват да използват жълтъци, за да свържат сместа много по -бързо. Ако случаят е такъв, той ще има вкус и ще прилича много повече на майонеза. Но на онези, които не използват жълтъци, ще се получи някакъв възстановен стар хляб или варени картофи. Стандартният айоли има силен вкус, затова не е много гъвкава добавка за ястие, защото може да надделее над вкуса на други ястия.

От друга страна, майонезата се прави чрез емулгиране на жълтъци, добавяне на черен пипер, масла, оцет и сол. Той е малко мек на вкус и се смята, че има по -лека текстура от айоли. Някои варианти на рецепта за майонеза добавят няколко други съставки като лимонов сок, горчица и дори билки като риган, розмарин и червен пипер (вид подправка). Те ще помогнат за подобряване на вкуса на майонезата. И накрая, основната мастна основа на майонезата е неутралното масло; примери за това са растителни масла от рапица и гроздови семена. Макар и рядко, някои използват и леки зехтин.

1. Aioli включва чесън като основна съставка, докато майонезата не използва никакви. 2. Aioli има силен вкус, докато обикновената майонеза има нежен вкус. 3. Aioli използва екстра върджин зехтин, докато майонезата използва масла от рапица или гроздови семки.

Вижте повече за: