Разлика между Trans Am и Firebird

Разглеждаме Firebird, един от най -емблематичните мускулни коли в историята на автомобилостроенето, и неговия голям брат, Trans Am, класическият американски мускул. Въпреки че всички Trans Ams са Firebirds, не всички Firebirds са Trans Ams. Това е така, защото Trans Am е подобрена и подобрена Firebird, която е въведена като специално пакетирана Firebird, започваща през 1969 г.

Какво е Firebird?

Лесно е да се разбере как едно име се превърна в символ на американската култура. От създаването си през 1967 г., Firebird спечели много медийно внимание, последвано от силни потребителски продажби. General Motors за първи път използва името „Firebird“ в своята линия от концептуални автомобили през 50 -те години на миналия век и през следващите години, Firebird се превръща в американска супер кола през 70 -те години. Проектиран като автомобил с пони, за да се конкурира с Ford Mustang, Firebird спечели репутацията си като по -голям от живота. Със значителни промени в производителността и емблематичен стил на следващите поколения, Firebird се превърна в една от най -емблематичните мускулни коли на 60 -те години.

Firebird е имал голям успех през своята 50-годишна златна история, последван от постоянни промени в работата на двигателя, като каросерията се преработва и подобрява. Всъщност през целия си живот Firebird се е развил значително, отразявайки общи промени и тенденции в автомобилния свят като цяло. Приказката за великата Жар -птица отразява развитието на масовия домашен автомобил в съвременната епоха. Pontiac направи всичко възможно, за да даде на колата си идентичност, която ще бъде запомнена за години напред. Firebird вкарва името си в историята на автомобилния свят и все още се смята за една от най -големите мускулни коли на всички времена.

Какво е Trans Am?

Trans Am е един от най -признатите мускулни автомобили на своята епоха. Производителността винаги е била ключов компонент в инженерството на Firebird и Pontiac подобри играта си с нова линия спортни автомобили, която се превърна в една от най -успешните мускулни коли в Америка. Купето Trans Am е представено през моделната 1969 година и се предлага само в Cameo Ivory с двойни надлъжни ивици Nassau Blue. Оборудван с високопроизводителни двигатели, Trans Am се предлага на пазара за купувачи, които търсят фина визуална привлекателност от стандартната линия Firebird. Trans Am съчетава мощност, пъргавина, комфорт и красота в пакет, който предлага и горивна ефективност и безопасност.

Camaro и Firebird излязоха на пазара точно когато една нова американска серия шосейни състезания стана изключително популярна. Така че, възползвайки се от изключително популярните автомобили пони, Американският клуб за спортни автомобили (SCCA) оглави разработването на нова серия състезателни автомобили, наречени Trans Am. Pontiac плати на SCCA $ 5 за всеки Trans Am, построен за правото да използва името, защитено с авторски права. Firebird от 1969 г. получи нов дизайн отпред и отзад, за да съответства на външния вид на новия Grand Prix на Pontiac и съвременния GTO. Новите визуални ощипвания и подобрения отведоха Firebird на мускулеста страна. Новият облик събра много внимание и популярността продължи през четири поколения на Firebirds.

Съобщава се, че Pontiac е продал над 2 милиона Trans Ams през целия си живот. Класическият американски мускул също се появи в някои от най -популярните филми в Америка и служи като пейс кар за най -престижните състезателни събития в света. Недостатъчно доброто подразделение на GM през 50 -те години на миналия век се е увеличило от почти изчезване, за да се превърне в една от най -големите продаващи автомобилни компании в Америка за кратък период от време, всичко благодарение на сложно създаден състезателен образ, подкрепен от еднакво мощни състезателни автомобили - Firebirds и Транс Амс.

Първата Жар -птица

Годината 1967 бележи великолепното навлизане на Pontiac на американския пазар на пони с класическата Firebird. Името Firebird преди това е било използвано от General Motors в своята линия концептуални автомобили през 50 -те години. Firebird от 1967 г. се предлагаше с пет варианта на трансмисия, а базовият Firebird имаше стандартен вграден 6-цилиндров двигател OHC (OHC) с монтиран от Pontiac двигател с 326-ci V-8 по избор. Опциите за двигател V-8 се предлагаха като Firebird 326, 326 HO и Firebird 400. Всички модели се предлагаха във варианти на спортно купе и кабриолет.

Първият Транс Ам

Trans Am е модернизиран пакет от Pontiac Firebird, представен на пазара през 1969 г. Предлаган като пакет за изпълнение и външен вид на Trans Am, купето Trans Am е представено през моделната 1969 година и се предлага в Cameo Ivory и има сини състезателни ивици. през предния капак и багажника на колата. Той беше задвижван от двигателя UPC L74 400 Ram Air и имаше черен винилов интериор и колела Rally II. През 1969 г. са построени само 697 от тях, от които само осем са кабриолети.

Подобряване на представянето

Trans Ams бяха по същество турбокомпресорните Firebirds, които изведоха представянето на Firebirds от класациите с мощни двигатели, които се предлагаха с увеличени конски сили, по -добра управляемост и окачване и първокласен интериор. Firebird от 1967 г. е първият автомобил, продаден в Америка, който използва тахометър, монтиран на качулка. Всички гумени втулки за окачване бяха заменени със стомана и найлон, а предавките на кормилната кутия бяха заменени за комплект за бърза смяна. Входният двигател 326 V-8 с усилване до 350 ci и 60-инчовият заден спойлер наистина се открояваха.

Резюме

Въпреки че наследството на Firebirds продължава в продължение на четири поколения с модели в производство от създаването на първата Firebird през 1967 до 2002 г., GM преустановява производството на нови Pontiac през 2002 г. поради намаляване на продажбите и загуба на дялове на пазара на спортни купета. Firebird никога не е получавал съвременния стил на стайлинг като други големи имена в семейството на мускулните автомобили на GM, като например класическото Camaro. Някогашният създател на пони, създаден от могъщата Firebird, вече официално изчезна и Pontiac беше прекратил дейността си под тази марка от 2010 г. Но наследството на класическата мускулна кола остава завинаги и името Firebird едва ли може да бъде забравено.

Вижте повече за: ,